Gå til sidens hovedinnhold

Ap fosser fram, Frp taper

Artikkelen er over 9 år gammel

Ap øker med 10 prosentpoeng i dagens måling i Larvik – tar betydelig med velgere fra Frp

Ap fosser fram, Høyre ligger stabilt på et høyt nivå og Frp går kraftig tilbake på dagens meningsmåling i ØP. Mulige flertallskonstellasjoner er det flere av.

– Dette er meget hyggelige tall for oss, smiler Aps ordførerkandidat Rune Høiseth. 10 prosentpoeng fram siden forrige måling i juni er imidlertid helt på linje med tendensen på landsbasis.

– Er det sympatien etter terroraksjonen 22. juli vi nå også ser i Larvik?

– Noe er det nok, men langt fra alt. Det er heller en kombinasjon av flere ting. Vi har jo satt en del saker på dagsorden også, sier ordførerkandidaten, og Turid Løsnæs, Mona Aurvoll og Truls Vasvik nikker samtykkende.

Det er Norfakta Markedsanalyse som nå legger fram en rykende fersk politisk meningsmåling for ØP, og den viser at landstendensen slår kraftig ut også i Larvik: Ap fosser fram med 10 prosentpoeng, og tar et betydelig antall velgere fra Frp, som går kraftig tilbake. Ap ville fått 12 mandater i kommunestyret, mot åtte i dag. Frp ville blitt redusert fra åtte til seks.

Det tre regjerende partiene i Larvik, Høyre, Frp og KrF, har ikke lenger noe flertall.

Derimot kan Ap og Høyre danne en konstellasjon alene. den vil gitt hele 21 mandater av kommunestyrets 35. Men pr i dag setter Høyre foten ned for et slikt samarbeide.

– Vi står fast på det vi har sagt hele tiden, nemlig at vi vil ha et bredest mulig borgerlig samarbeid, sier Høyres ordførerkandidat Birgitte Gulla Løken.

– Vi kan ikke endre politikk på grunnlag av hva meningsmålinger viser, hevder hun.

Men et bredt borgerlig samarbeide er faktisk mulig. Høyre, Frp, Sp, KrF og Venstre får til sammen 22 mandater, noe som ville blitt en solid konstellasjon.

Og Venstre er ikke lenger fullstendig avvisende til Frp.

– Vi vil ikke være kategorisk på noe, sier ordførerkandidat Hallstein Bast.

Han poengterer imidlertid at det primære fortsatt er hans såkalte sentrumsalternativ, med Høyre, Ap og Venstre, men ser at valgresultatet kan tvinge fram noe annet.

– Vårt utgangspunkt er hvem som vil gå til oss. Vi har invitert Ap og Høyre, sier Bast.

– Meningsmålingen åpner for mange forskjellige utfall når det gjelder samarbeid, mener Frps Knut Anvik. Han er enig med Høyre. Et bredest mulig borgerlig flertall er nærliggende.

– De rødgrønne må samarbeide videre i Larvik. Og gjerne i tillegg til Venstre, sier Aps toppkandidater.