Må avlyse populær aktivitet – har rigget til et alternativ: – Håper mange barnefamilier vil bli med

INVITERER UT: Lene Tande, Tommy Lervik og maskotten Flammbært har tatt grep for å informere barn under koronakrisen.

INVITERER UT: Lene Tande, Tommy Lervik og maskotten Flammbært har tatt grep for å informere barn under koronakrisen. Foto:

Da Brannvernuka 2020 måtte avlyses i tradisjonell forstand på grunn av koronaepidemien, måtte Larvik Brann og Redning samt maskoten Flammbært være kreative. Denne uken inviterer de små og store i Larvik ut på tur.

DEL

– Brannvernuka er svært viktig. Her er det de yngste vi i første rekke henvender oss til, og de er faktisk noen av de viktigste når det gjelder brannvern i hjemmet, sier Lene Tande og Tommy Lervik ved Larvik Brann og Redning til Østlands-Posten.

Brannvernuka har i flere år vært arrangert over hele landet, og ved brannstasjonen i Larvik har høydepunktet vært åpen dag med pølser, brannbiler og demonstrasjoner. Sånn blir det ikke i år.

Digitalt nasjonalt og på tur lokalt

Lørdag denne uken blir det imidlertid stor livesending på Facebook og YouTube i regi av Norsk brannvernforening.

– På grunn av koronakrisen blir det altså annerledes i år, og god og lærerik underholdning blir å finne på nett istedenfor ved stasjonen ved Elveveien, sier Tommy Lervik.

– Sendingen er noe alle bør få med seg, og den starter klokken 11 på formiddagen, sier han.

VIKTIG AT ALT ER OK: Lene Tande viser fram en røykvarsler som ikke virket, og som gjorde at brann ikke ble oppdaget. - Det er viktig at utstyr er i orden, men også viktig at man vet hva man skal gjøre når det begynner å brenne, sier Tande og kollega Tommyh Lervik.

VIKTIG AT ALT ER OK: Lene Tande viser fram en røykvarsler som ikke virket, og som gjorde at brann ikke ble oppdaget. - Det er viktig at utstyr er i orden, men også viktig at man vet hva man skal gjøre når det begynner å brenne, sier Tande og kollega Tommyh Lervik. Foto:

Spesialtilbud for Larvik

Ønsker du og din familie noe mer spennende, og lære om brannvern og samtidig få en tur ut i flott høstvær, har imidlertid Tande, Lervik og Flammbært rigget til et spesielt tilbud i år.

– Vi fant ut at en natursti kunne være tingen, og nå er den klar, forteller Lene Tande.

Fra torsdag til søndag denne uken kan alle som vil ta seg tur ut til Bjønnesstranda i Tjølling, gi seg ut på en 5,7 kilometer lang løype langs asfaltert vei, og underveis vil det være ni spørsmålsposter plassert ut av Larvik Brann og Redning.

– Her vil det være spørsmål knyttet til det som kanskje er det viktigste og årets tema; nemlig det å ha brannøvelser hjemme. Men det vil også være spørsmål om brannsikkerhet generelt, forteller Tande.

Hun lover også flotte premier til vinnere som blir trukket ut, og svaret man skal sende på SMS til henne er et ord, eller et navn, som man kommer fram til ved å ta med seg en bokstav fra hver post.

– Mer informasjon om konkurransen og turen, og hvor man kan sende inn løsningsordet, finner man på vår facebook-side. Ved Bjønnes vil det være godt skiltet slik at man lett finner løypa, forteller hun.

Viktig med øvelser

Tommy Lervik sier at det å gjennomføre brannøvelser hjemme er noe av det aller viktigste.

– Alle i husholdet bør kjenne til hvor man finner brannslukningsutstyr, hvor det er rømningsveier, men ikke minst at man har avtalt hvor man skal møtes etter at man har tatt seg ut fra et brennende hus, sier han.

– Øvelser i hjemmet for å være oppdatert bør man holde én til to ganger i året, og alle i huset må være med. Når det begynner å brenne skjer ting fort, og det er avgjørende at alle vet hva man skal gjøre, sier han.

IKKE I ÅR: Bildet er fra en tidligere åpen dag ved brannstasjonen. Slik blir det ikke iår.

IKKE I ÅR: Bildet er fra en tidligere åpen dag ved brannstasjonen. Slik blir det ikke iår. Foto:

Fokus mot barna

Brannvernuka henvender seg ikke minst mot barnehagebarn og andre barn, og Tommy Lervik sier det ofte kan være barna som presser på for at man tar brannsikkerhet i hjemmet på alvor.

– Derfor er de minste ofte de viktigste for brannsikkerheten i hjemmet. Den informasjonen og kunnskapen de får om brannsikkerhet i barnehagen tar de med seg hjem. Derfor er slikt arbeid viktig for oss, sier Tommy Lervik.

Hjemmets brannplan

En brannplan er en oppskrift på hva man skal gjøre hvis det blir brann. Alle familier bør lage sen en slik oppskrift, og bruke den som utgangspunkt når man skal ha brannøvelse hjemme.

Små barn:

– Rop på mamma eller pappa. Ikke gjem deg!

– Gå sammen med en voksen ut av huset, og til møteplassen dere har blitt enige om.

Større barn:

– Redd andre ved å rope «Brann – brann», og hjelp hverandre ut.

– Hvis du har tid, varsle brannvesenet ved å ringe nødnummeret 110.

– Hvis du har tid, lukk dører og vinduer for å stenge brannen inne.

– Gå raskt ut av huset og til møtestedet.

Voksne:

– Redd andre ved å rope «brann – brann», og hjelp hverandre ut.

– Pass på at alle barn kommer seg ut til møtestedet.

– Varsle brannvesenet ved å ringe nødnummeret 110.

– Hvis du har tid, lukk dører og vinduer for å stenge brannen inne.

– Hvis brannen er liten, forsøk å slokke. Ta ingen sjanser.

– Gå raskt ut av huset og til møtestedet.

– Tell opp antall personer, og ta imot brannvesenet når de kommer.

(Kilde: Larvik Brann og Redning)


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken