Dersom tiltakene som nå er i verk, ikke fører til redusert smitte, er en fullstendig «lockdown» en mulighet, ifølge statsminister Erna Solberg (H).
– Men vi er ikke der nå, understreker statsministeren på en pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.
På pressekonferansen forklarte helseminister Bent Høie at regjeringen la vekt på å unngå strenge tiltak gjennom julen når de la fram runde én og runde to med innstramminger.
– Men som jeg også sa på det tidspunktet, har utviklingen nå har gått i så negativ retning at vi også må være forberedt på at det kan være tiltak gjennom julen, sa Høie.
Han sa at det ennå er seks uker igjen til jul, og at det fortsatt er mulighet til å få betydelige resultater av tiltakene mot koronaviruset. Samtidig advarte han mot å åpne opp for tidlig.
Karanteneregler skal hindre nye smitteutbrudd
– Det er også viktig at vi ikke slipper opp for tidlig, sånn at vi mister kontrollen. Det er noe vi må vurdere når vi ser resultatene av tiltakene, sa Høie.
Den siste tiden er det innført strengere regler for innreisekarantene for personer som kommer fra land med høyt smittetrykk. Eventuelle julegjester fra utlandet må nå i ti dagers karantene.
Helseministeren sier at disse tiltakene skal hindre nye smitteutbrudd når julegjester fra utlandet kommer hjem på besøk til familien sin.
Utenlandsstudenter slipper ikke unna
Statsminister Erna Solberg understreker at reglene som nå er på plass, er strenge. Så strenge at hennes egne barn ikke slipper unna.
– Vi har karanteneregler som er skarpe. Det betyr at alle vi mødre som har barn som studerer i utlandet, må være sikre på at barna våre faktisk setter seg i karantene når de kommer, sa Solberg.
Statsministeren er bekymret for smitteøkningen blant ungdommen. og ber om mer avstand.
– Også dere må ha minst mulig kontakt med andre, holde god avstand til dem dere er sammen med, vaske hendene godt og være hjemme når dere er syke, sa Solberg til ungdommen.
Statsministeren tror det å holde avstand er spesielt vanskelig for ungdom.
– Enhver av oss som har ungdommer, ser at de sitter gjerne oppå hverandre, sa hun.
Statsministeren påpeker at de eldste tenåringene i alderen 16–19 år, på samme måte som voksne, kan ha underliggende sykdommer og bli syke av koronaviruset.
– Selv om vi prioriterer ungdom, så de får gå på skole og fritidsaktiviteter og være sammen, så må de forsøke å praktisere avstand, ba hun.
Ropstad kritiserer kommunene for strenge koronatiltak
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) kritiserer kommunene for unødvendig strenge koronatiltak de siste dagene. Det innføres fortsatt tiltak som går lenger enn det smittesituasjonen og de nasjonale rådene tilsier. Noen kommuner velger å stenge barnehager og skoler som et forebyggende tiltak.
– Vi ser også at det fanges opp flere omfattende saker i psykisk helsevern. Alt dette er bekymringsfullt, sa han.
Som en oppfølging vil Ropstad kontakte de aktuelle kommunene for å slå fast at tjenestene til barn og unge ikke skal svekkes. Han understreker at helsepersonell ikke må flyttes vekk fra tjenestene som er ment for barn og unge, og nedstenging ikke skal brukes som et forebyggende tiltak.
– Jeg vil også innkalle fylkesmennene for å få en statusrapport på tjenestene til barn og unge. I dette møtet vil seks statsråder delta. Vi vil sikre at barn og unge får de tjenestene de har krav på, sa statsråden.