Både barn og unge fikk problemer med isolasjonen da koronapandemien brøt ut, spesielt de som har vært i en utsatt posisjon også før koronautbruddet, de med psykiske plager eller rusproblemer.

Mange barn og unge har vært engstelige for at de selv eller noen de er glad i skal bli smittet med korona.

Akkurat som de siste fem årene, var også årets plan å arrangere en minikonferanse i Bølgen. Men 500 mennesker i Bølgen er på ingen måte noen god idé med tanke på smitteverntiltak.

– Vi har tenkt mye på alternative måter å markere dagen på, og vi er fornøyde med årets løsning. Selv om det er en del restriksjoner i år, er ikke temaet mindre aktuelt. Om noe, tvert imot. Vi ser at mange har det tyngre nå, trykket på hjelpetelefoner og lignende er større, forteller Cecilie Verde, avdelingsleder Friskliv og mestring i Larvik kommune.

Sammen med en gjeng veldig engasjerte privatpersoner, foreningen PSYKTBRA, har de klare planer for hvordan Verdensdagen for Psykisk Helse (lørdag 10. oktober) skal markeres i år.

– Vi har søkt og vært så heldige å få tildelt et gratis foredrag av Mats Grimsæth som en alternativ markering av Verdensdagen. I tillegg markerer PSYKTBRA selve dagen med stand på torget i sentrum lørdag formiddag, forteller Verde.

«Spør mer»

I år er Verdensdagen for psykisk helse førstkommende lørdag, 10. oktober, og er landets største dugnad for psykisk helse. Formålet er å øke kunnskap om og bedre holdningene til psykisk helse.

Verdensdagen for psykisk helse er en offisiell FN-dag og markeres over hele verden på samme dato hvert år, og den første markeringen var i 1992. Verdensdagen er en grasrotkampanje der tusenvis av lokale arrangører og ildsjeler hver høst setter psykisk helse på dagsorden i sitt lokalsamfunn.

Ildsjelene som jobber engasjert med dette i vår kommune er i stor grad PSYKTBRA, om en skal tro Cecilie Verde.

– Det er takket være dem vi har fått til årets alternative markering. Bente Johansen er den som kom med ideen om å søke verdensdagen om å få en digital foredragsholder, noe vi var heldige og har fått til. Og sammen med de to andre i arbeidsgruppa skal hun stå på torget å stand på torget og dele ut materiell på årets tema «Spør mer».

For Verde selv handler årets tema om det å være mer oppmerksom, og ha mer tilstedeværelse her og nå.

– Dette handler ikke bare om «psykdom», men også være tilfreds i livet vårt. Det å føle tilhørighet, finne balanse. Dette med «Spør mer» er ikke nødvendigvis bare å hele tiden spørre hvordan det går med den mentale helsa, men også kunne spørre om noen vil være med ut på kino. Det handler om å se hverandre, og å ta den telefonen istedenfor å velge Netflix alene hver gang, sier hun engasjert.

Digitale løsninger

I år blir det altså tilbud om digitalt foredrag av Mats Grimsæth som en alternativ markering av Verdensdagen. Foredraget heter «Det finnes ingen fasit på livet», og er spesielt rettet mot unge og hvordan det rundt en påvirker den psykiske helsa.

Det er kun 20 arrangører i Norge som får denne muligheten, og alle ungdomsskolene i Larvik og Thor Heyerdahl videregående skole har i disse dagene mulighet for å vise foredraget til sine elever som en del av markeringen av verdensdagen.

– Vi har fått positiv respons på dette så langt, og håper det blir tatt godt imot av elevene. Grimsæth er jo litt av en lokalhelt og er god på å sette ord på det her, forteller Verde.

Mats Grimsæth er naturfotograf, seiler, eventyrer, influenser og foredragsholder. Han mottok Tabuprisen 2019 fra Rådet for psykisk helse for sitt engasjement for mer åpenhet om psykisk helse. I år er han nominert til prisen Årets ledestjerne.

Selv om det er annerledes med fysiske møteplasser i år, håper likevel Verde at budskapet når ut til mange.

Verdensdagen for Psykisk Helse er aktive på både Facebook og Instagram, og har lagt ut flere kortfilmer der. Kanskje budskapet nesten er lettere tilgjengelig i år, sånn sett. Jeg tror vi fortsatt når ut, bare på en annen måte. Akkurat som at det er viktig at vi fortsetter å være oppmerksomme og snakker med hverandre, bare på en annen måte. Altså med hensyn til smittevern og mindre fysisk kontakt, sier hun med et smil.

Alle årets foredragsholdere har sagt ja til å bidra på neste års markering, 7. oktober 2021, i Bølgen kulturhus. Disse inkluderer Per Arthur Andersen, Alexander Skadberg og Adrian Lund, som alle på hver sin måte adresserer temaet psykisk helse.