Gå til sidens hovedinnhold

Mariann ville ikke stå opp om morgenen: – Gerd ble redningen min fire timer i uka

For fire år siden slet Mariann med å takle livet som alenemor. Så fikk hun hjelp fra familiekontakten Gerd, som snudde om på livet til småbarnsmoren.

I 2016 gikk Mariann Kverne gravid med tvillinger. Hun hadde allerede en sønn på ett år. Men hun hadde det ikke bra, hun hadde vært lei seg uten å egentlig kjenne det selv siden hun fikk det første barnet.

– Etter en kontroll med ettåringen spurte helsesøster meg om hvordan det gikk. Jeg brast ut i gråt. Men hun tok meg på alvor, og tipset om Home-Start, sier Mariann.

Men det var først etter at hun hadde født tvillingguttene at hun tok telefonen for å be om hjelp. Etter en telefonsamtale var det gjort. Mariann fikk en familiekontakt i frivillige Gerd Espedalen.

Torsdag var hun på Fagerli skole for å snakke om dette med konstituert barne- og familieminister Ida Lindtveit Røse fra KrF og flere fra Home-Start-apparatet.

Pustepause for familiene

Home-Start Familiekontakten startet opp i Larvik 2010, og feirer i år 10-årsjubileet sitt. De holder til på Familiesenteret på Fagerli skole, og hjelper familier med barn fra 0–6 år som har et manglende eller lite nettverk.

Unikt for Home-Start Familiekontakten er at hjelpen kommer hjemme. Kontaktene reiser hjem til alenemødrene eller familiene som behøver ekstra ressurser for å få hverdagen til å gå rundt. De tilbringer to til fire timer i uka med familiene sine.

– Vi er den pustepausen som gjør at familiene får det ekstra overskuddet i hverdagen, sier familiekontakt Gerd Espedalen. Hun hjalp Mariann frem til vinteren i år, og de holder fremdeles på vennskapet.

– Da hun kom første gangen, tenkte jeg at hun var stikk motsatt av meg. Det var en helt ekte bestemor-kjærlighet fra første stund. Gerd var alt jeg trengte, smiler Mariann.

Fra mørk boble til full jobb

Trebarnsmoren beskriver selv at hun var innestengt i en mørk boble. Det var vanskelig å strekke til, vanskelig å komme seg opp om morgenen.

– Men Gerd bygde et reisverk rundt meg. Og mens hun hjalp meg, klarte jeg etter hvert å bygge resten selv. Uten Home-Start hadde jeg ikke orket å stå opp om morgenen, sier Mariann.

Hun forklarer følelsen av å motivere seg selv frem til den dagen i uka når Gerd kom på besøk. Det var høydepunktet, selve motivasjonen. Nå er hun en helt annen enn den hun var i 2016.

– Jeg har gått fra å kun ville sove, ikke ville stå opp, til å være i full jobb. Jeg har snart fagbrev, og takler livet som alenemor. Det er takket være Gerd.

Mariann kikker bort på Gerd og får et enormt glis i retur.

– Viktig at tilbudet satses på

Home-Start Familiekontakten baserer seg på hjelpen fra frivillige, og i Larvik har de 27 av dem. I 2019 hjalp de 40 barnefamilier, og til sammen 110 barn.

Nå er avdelingen i Larvik en av fem i landet som skal teste ut pilotprosjektet Home-Start pluss. Det innebærer at familier med barn opptil 16 år kan få hjelp fra familiekontaktene.

– Det er så viktig at tilbud som dette finnes, og at det satses på. Foreldrestøtte skaper trygge relasjoner, og det er avgjørende for at familiene har stabile rammer, sier konstituert barne- og familieminister Ida Lindtveit Røse.

Hun syntes det var sterkt å få høre historien til Mariann og Gerd, og det tillitsforholdet de fikk gjennom familiestøtteprogrammet.

– Det er tøft å være forelder, barn kommer jo ikke med noen bruksanvisning. Vi i KrF har familiene som kampsak, og vi jobber med å styrke de nasjonale tilskuddsordningene som blant annet gjør at Home-Start kan teste ut pilotprosjektet sitt, sier Røse.

Så lenge hun er konstituert barne- og familieminister, vil Ida tydeliggjøre de gode rammene, slik at kommunene ser verdiene i lokale støtteordninger. Da kan kanskje Home-Start Familiekontakten nå målet sitt: å ha avdelinger i alle landets kommuner.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.