24. februar 2022 vil for alltid stå som en av de mørkeste dagene i etterkrigstidens Europa. Da innfridde Vladimir Putin de mørkeste spådommene, og gikk til fullskalainvasjon av Ukraina.

Mange forventet at stormakten Russland ville vinne krigen i løpet av få uker, men ett år senere er ingenting avklart. Dødstallene for den brutale krigen spriker, men det anslås av noen at begge sider har mistet over 100.000 soldater, med mulig tap opp mot 200.000 soldater på russisk side. I tillegg kan så mange som 40.000 sivile være drept.

– Over hele Norge vil det være nesten 100 støttemarkeringer for Ukraina. Vi er glad for at det også vil være hele 8 forskjellige markeringer i Vestfold og Telemark. At folk stiller opp og viser sin motstand mot Russlands krigføring og terror betyr enormt mye for Ukraina og ikke minst ukrainerne som bor i her, sier Yuliya Haugland, talsperson for Den ukrainske foreningen i Norge.

Håper på mest mulig støtte framover

Kvart over tre fredag ettermiddag begynner gjorde ukrainere i Larvik seg klar til å gå i tog.

- Det er viktig for oss å markere denne dagen. Nå er det ett år siden krigen begynte, sier Natasja, som kom til Norge sammen med familien i mars i fjor.

Markeringene i Norge er en del av den internasjonale markeringen #UniteWithUkraine, og over hele verden vil folk markere sin støtte til Ukraina. I Norge er det over 80 ulike steder som vil ha egne arrangementer. Bak de lokale arrangementene står ukrainske foreninger, kommuner, politiske partier og ulike organisasjoner.

– Den brutale krigen i Ukraina har rørt og engasjert oss nordmenn. På ettårsdagen for Russlands brutale angrep håper jeg at flest mulig vil vise at vi støtter Ukraina og deres kamp for frihet. Vi håper at mange i Vestfold og Telemark vil bli med på markeringene lokalt og finner fram det ukrainske flagget, kler seg i ukrainske farger eller tenne et lys hjemme til minne over ofrene for invasjonen, sier Jan Ottesen, talsperson for Norsk-ukrainsk venneforening.