Gå til sidens hovedinnhold

Mat er mer enn å mette

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det diskuteres matpriser, det diskuteres hva slags mat vi skal spise i framtiden, matpolitikk er aktuelt. Senterpartiet er stolt av trygg og god norsk mat og godt drikke, men mat er mer enn å mette.

Mat er distriktspolitikk fordi matproduksjon gir 40 000 arbeidsplasser i tillegg til 50 000 arbeidsplasser i næringsmiddelindustrien.

Mat er folkehelsepolitikk når Senterpartiet er i front i kampen mot antibiotikaresistens. Ingen land bruker mindre antibiotika i matproduksjonen enn oss.

Mat er ernæringspolitikk med gjeninnføring av frukt og grønt på skolen. Skolefrukt er det best dokumenterte tiltaket for å øke frukt og grøntinntak og utjevne sosiale forskjeller som noen gang er gjennomført. Det virket – og forsvant.

Mat er eldrepolitikk med ernæringstett, ofte og nok mat for eldre på sykehjem der mange dessverre er underernært.

Mat er bærekraftig klima- og miljøpolitikk fordi landbruk og fiskeri tar sitt miljøansvar.

Mat er skolepolitikk med innføring av organisert skolemat som gir næring til læring, og det utjevner sosiale helseforskjeller.

Mat er beredskapspolitikk når vi ikke bygger ned matjorda, men produserer mer mat.

Mat er utenrikspolitikk ved at vi utenfor EU kan ha hånda på rattet på vår egen landbruks- og fiskeripolitikk.

Mat er bistandspolitikk, fordi landbruksbistand er en av de smarteste måtene å gi bistand på.

Mat er forsvarspolitikk med gjeninnføring av beredskapslager for korn.

Mat er selvsagt også landbrukspolitikk som gir grunnlag for sunn matproduksjon med rettferdig lønn så nye generasjoner vil fortsette å lage maten vår.

Kommentarer til denne saken