(Tønsbergs Blad)

I løpet av et år kastes det store mengder med mat. Det utgjør både et miljøproblem, men også tapt inntekt for bedrifter som lever av å selge mat.

En tjeneste som har satt seg som mål å få redusert matsvinnet, er «Too good to go». Her kan bedrifter som er med i ordningen melde inn om mat som er til overs, og som kunder kan bestille og kjøpe gjennom appen. Bedriften pakker og gjør klar maten. Maten må kunden hente like før stengetid. I appen kan du se hva slags måltid som er for salg, hva den koster og når den kan hentes.

Dermed slipper bedrifter å hive god mat og du kan bli mett for en billig penge. En klassisk vinn-vinn-situasjon.

LES OGSÅ: (+) Enkelt å bare la andre gjøre ryddejobben

Du trenger en app

For å få handlet, må man laste man ned en app. Den finnes både for Apples IOS og for telefoner som benytter seg av Android. Det er også mulig å handle via datamaskin. På denne måten kan man få oversikt over steder som tilbyr denne tjenesten. I Vestfold er det foreløpig svært få bedrifter som tilbyr denne ordningen. En av dem er Kafka restaurant og bar på Hvaltorvet i Sandefjord.

Daglig leder hos Kafka, Yllka Neziri, forteller at hun hater å kaste mat. Derfor har hun blitt med på denne ordningen.

Nå har en bedrift til i Vestfold meldt sin interesse.

Marché henger seg på

– Jeg har faktisk nettopp skrevet under på kontrakten med Too good to go, sier en svært fornøyd Trine Johansen. Hun er daglig leder for E18-restauranten Marché Holmestrand.

Hun er i fyr og flamme over å kunne delta i dette opplegget. Hun ser for seg at restauranten hennes snart er klar med alt det praktiske og kan tilby kundene sine dette fra begynnelsen av september.

LES OGSÅ (+) Lurer du på hvor matrestene blir av? Her får du svaret.

– Vi kaster ikke så mye mat fra vår restaurant, men noe blir det jo. Vi stenger klokken 21.00. Gjennom appen kan vi snart tilby kunder å hente mat mellom klokken 20.45 og 21.00. De bestiller og betaler gjennom appen, viser fram kvittering i appen og får utdelt maten vi har pakket og gjort klar. Vi kan selv velge for mye vi skal ta, men vi legger oss på en 50-lapp, sier hun.

Håper flere blir med

Johansen håper at flere i Vestfold vil henge seg på.

– Hele Marché-kjeden er med på dette, men det er hver og en restaurant som følger dette opp. Jeg ser at det ikke er så mange i Vestfold som er med, men jeg håper at det blir flere. Det blir spennende å se hvordan dette vil fungere. Våre kunder kommer jo med bil, så dette blir vel mest aktuelt for de som vet de passerer her mellom 20.45 og klokken 21, sier hun.

Får matros av NAF

NAFs medlemsmagasin «Motor» har vært på tur og testet mat og service på ulike spisesteder kangs veiene. På topp kom Valdres mathus, men også Marché Holmestrand fikk en klapp på skulderen.

Dette skriver magasinets testere: «Marché er en kjede, og kvaliteten varierer, men denne er overraskende bra. Flere kokker i sving. Fin salatbar, ferskpressete juicer og hjemmebakte kaker, og lett å orientere seg på tross av mange valg.»