Gå til sidens hovedinnhold

Matglede på sykehjem

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For få år siden skrev jeg et innlegg i ØP som handlet om maten som blir servert på sykehjem.

Det jeg skrev var en reaksjon på kritikk fra en pårørende, om elendig mat på et av Larvik kommunes sykehjem.

I innlegget mitt den gangen trakk jeg fram Nygård Sykehjem i Sandefjord. Der hadde kokken Erlend Eliassen (fra Larvik) og fagansvarlig på kjøkkenet, Kjell Severinsen greid å legge om hele matsituasjonen totalt. De fikk med øvrig personale på dette og gjorde måltidene til dagens høydepunkt.

Det ble en suksesshistorie om delikat, næringsrik mat til beboerne. Og de trakk fram betydningen av matlukt i huset, både for å skape matlyst og ikke minst forventning og glede før et måltid.

Mange flere momenter ble også framhevet, bl.a. på denne måten å få bukt med underernæring.

Nå kjenner jeg ikke til hvordan det drives på Nygård Sykehjem i dag, men jeg håper inderlig at beboerne der fortsatt har den samme fine opplevelsen rundt måltidene.

Hva som i etterkant har skjedd ved sykehjemmene i Larvik, vet jeg heller ikke. Men jeg mistenker at mye er ved det samme, altså ganske mistrøstig.

Ganske nylig, for nøyaktig to uker siden, var jeg selv pårørende til en person med korttidsopphold ved et av byens sykehjem. Og jeg kan fortelle at maten som ble servert var smakløs og stusslig.

Et eksempel er «lørdagsmiddagen» som var ei tørr loffskive med aspik med erter og gulrøtter ...(!) Går det an?

En kommune med lite penger må spare. Det er en kjensgjerning. Men å ikke satse på god og velsmakende mat på sykehjemmene, det er faktisk skammelig. Jeg håper ikke vår opplevelse av ett sykehjem er symptomatisk for hele kommunen.

I vårt tilfelle var dette et opphold på noen dager, så det er egentlig ingen stor sak isolert sett.

Men hvis mennesker som skal tilbringe resten av livet på et sykehjem må godta så nitrist mat, ja, så er det mer enn kritikkverdig. Det er respektløst.

Nå ligger jula foran oss. Jeg håper alle som bor på sykehjem eller andre institusjoner får oppleve ei fin høytid med god mat og med god og fristende matlukt i huset!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.