Larvik-fotografen og foredragsholderen Mats Grimsæth er tildelt Tabuprisen for 2019 av Rådet for psykisk helse.

Rådet begrunner tildelingen med at Grimsæth som naturfotograf, seiler, foredragsholder og suksessrik eventyrer med over 16.000 følgere på Instagram, sto fram på verdensdagen for psykisk helse 10. oktober i fjor og fortalte om egen angst.

Grimsæths «åpenhet har ryddet vei for at flere unge, særlig gutter, nå føler seg i stand til å be om hjelp hvis de strever med psykiske belastninger og selvmordstanker», heter det blant annet i begrunnelsen.

– Andelen som rapporterer om psykiske plager i ungdomstiden er høy, og gutter er overrepresentert blant dem som tar sitt eget liv hvert år. Vi tror at mange unge menn ikke snakker om hvordan de har det, og at de derfor oppsøker hjelp altfor sent, eller ikke i det hele tatt. Åpenhet bryter tabuer, og Mats Grimsæth har ved å fortelle sin historie bidratt til at flere ber om hjelp. Åpenhet redder liv, sier Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse, i en pressemelding.

«Jeg er ydmyk og svært takknemlig for å få tildelt denne prisen, men denne prisen er ikke bare min. Denne prisen er Pentai sin som er den modigste gutten jeg har møtt, som turte å vise meg hvor mye få ord kan bety. Denne prisen går til mammaen til Daniel som i en alder av bare 19 år ikke klarte mer og tok livet sitt. Du er en av flere hundre som har sendt meg historier, du skrev at Daniel ikke klarte å snakke med noen og ta imot hjelp. Og at jeg redder liv ved å snakke om det jeg gjør. Daniel, historien fra din mor om deg gjorde at jeg turte å snakke mer om tabuet selvmord. Selv om du ikke er her nå, så deler jeg denne prisen med deg. Denne prisen går til pappaen som kom ned til meg etter foredrag og sa takk. Takk for at jeg lærte han at det er greit og ikke svakt å gråte», skriver Mats Grimsæth på sin egen Facebook-side.

Tabuprisen er en heders- og ærespris fra Rådet for psykisk helse som kan tildeles personer, organisasjoner og virksomheter som gjennom ord og handling gjør en innsats for å bygge ned fordommer om psykisk helse, bryte tabuer, fremme inkludering, omtanke og åpenhet om psykisk helse.

I fjor fikk «Helsesista» – Tale Maria Krohn Engvik – prisen. Andre tidligere vinnere er blant andre Jakob Margido Esp, Kjell Magne Bondevik, Ingvar Ambjørnsen, Gunn-Rita Dahle, Karin Yrvin, Linnéa Myhre og Libe Rieber-Mohn.

(©NTB)