– Jeg kjøpte en 38-fots seilbåt for et år siden, og har ofra alt i sju måneder for å få båten på vannet, sier Mats på telefon fra Ålesund.

Vi som har fulgt med den unge mannen fra Larvik en stund, vet at han mener det han sier.

– I sju måneder fra oktober i fjor, sov jeg på en madrass i et kjøkkenhjørne i hus på en nedlagt industriplass utenfor Ålesund. Det eneste jeg hadde, var mikroovn, madrass og dass. All tida brukte jeg på å pusse båt.

Mats Grimsæth mener selv at han har roet litt ned i det siste. Han har fått fast jobb i Ålesund som båtfører for firmaet «62 grader nord» i sommersesongen. Resten av tiden bruker han på å få drømmeprosjektet sitt på kjøl.

– Gulrota mens jeg holdt på, var at jeg skulle seile til Svalbard med tre av Norges beste skikjørere, og at det skulle bli film, forteller han.

LES OGSÅ: Janicke ble den heldige utvalgte av 27 søkere: – Et kjempekompliment

Skikjøring med isbjørntreff

Tur ble det, og nå er filmen, «The Voyage To The End Of The World», klar.

– Det er ikke en typisk skifilm, understreker Mats.

– Min historie er med, og alt det menneskelige som skjer underveis. Ekspedisjonen varte i tre uker, og jeg hadde med medeieren i båten, tidligere rusavhengige, Are Lerstein.

Nikolai Schirmer er proff skikjører og har vært regissør for filmen. Med seg hadde han to proffe filmfotografer.

– I tillegg hadde vi med proffe Asbjørn Eggebø Næss og den canadiske skikjøreren Celeste Pomerantz. Målet har vært å lage seilere ut av «skibomser» på turen over Barentshavet og utforske Svalbard med seilbåt for å stå på ski, forklarer Mats.

Se trailer for filmen under:

LES OGSÅ: I fjor strømmet publikum til. Onsdag er det åpning: – Nå kribler det i magen

– Brei over hofta

For skikjørerne var Svalbard en utfordring. Ikke bare med tanke på tøffe forhold, men også på grunn av isbjørnfaren.

– Det var gøy, vi fikk se noe av det råeste på ski, samtidig som vi hele tiden måtte tenke isbjørn. Det er sjelden god sikt, og plutselig kom bjørnen, humrer han.

Seilbåten «Sofie» fungerte som bare det.

– Endelig har du fått deg kvinnfolk?

– Ja, Sofie er brei over hofta og dyr i drift, litt for dyr for min smak, ler Mats, og fortsetter litt mer alvorlig:

– Motivasjonen med «prosjekt Sofie» er at jeg ønsker å drive med forebyggende turer for ungdom, spesielt de som har en rusproblematikk. Å ta dem med på alt fra dagsturer til ekspedisjoner, for at de skal kunne kjenne på mestring.

Til nå har Mats gjennomført sine tre første turer med Sofie.

Onsdag viser han fram filmen for studenter i Ålesund, torsdag kveld kan folk i Larvik som har lyst til å se filmen få den med seg på Issoland.