Mattilsynet stenger farm i Kvelde

STENGER: NRK melder i dag at Mattilsynet stenger landets største fasan- og rapphønsfarm i Kvelde.

STENGER: NRK melder i dag at Mattilsynet stenger landets største fasan- og rapphønsfarm i Kvelde. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

NRK melder i dag at Mattilsynet stenger landets største fasan- og rapphønsfarm i Kvelde.

DEL

Bakgrunnen er et tilsyn i oktober i fjor, der Mattilsynet ga fuglehundklubben strykkarakter for oppdretten, skriver NRK. Klubben er den største produsenten av fasan og rapphøns som blir solgt i Norge. Minst 5000 fugler blir hvert år klekket.

Det ble blant annet pekt på at fuglene gikk i søle og at innhegningen med netting gjorde faren for smitte fra vill fugl stor. Det ble også avdekket at det manglet skriftlige hygienerutiner, og at det ikke var tilgang til varmt og kaldt vann til vask av hender, klær eller utstyr.

Klubben skal etter dette ha foreslått en del utbedringer, samtidig som klubben klaget på at den ikke ble sertifisert. Den gang avslo Mattilsynet region øst klagen, opplyser NRK, og nå har også Mattilsynet sentralt kommet til samme konklusjon.

Jobber med en løsning

For Mattilsynet er det viktig at fuglene ikke tar med seg sykdommer når de blir solgt og satt ut i naturen. Tilsynet peker på at smitten kan komme med vill fugl slik det er i dag. Men jordgulv og mye treverk skal gjøre det vanskelig å desinfisere anlegget om fuglene skulle bli syke.

Klubben jobber nå med å finne en løsning.

Leder Thore Langerud sier til NRK at de kan fortsette med inntil 100 fugler. Han sier de føler Mattilsynet mangler informasjon om fasan og rapphøns. Vedtaket er gjort på mangelfullt grunnlag, ifølge ham.

To alternativer

Leder i Fuglehundenes forbund, FKF, Hans Einar Enoksen ser nå to muligheter, skriver NRK. Gjøre som Mattilsynet har sagt, eller avvikle klubben. Enoksen mener at dersom kostnadene blir for store må klubbene vurdere om det er grunnlag for å drive videre med dette. Alternativet til å kjøpe fugler i Vestfold er å importere, men tollsatsen for fugler er svært høy og det gjør fuglene veldig kostbare.

– Det vi er helt klar på er at retningslinjer og lover skal følges, sier Enoksen til NRK.

ØP har i hele dag forsøkt å komme i kontakt med Vestfold fuglehundklubb, uten hell.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken