Vurderer å avlive hestene

Hovene på hestene hadde ikke fått pleie på flere år.

Hovene på hestene hadde ikke fått pleie på flere år. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Mattilsynet vurderer å avlive hestene som ble oppdaget med svært lange hover.

DEL

Det var skjærtorsdag ettermiddag at Marianne Lund i Svarstad fikk en melding via Messenger med et bilde av en hest ved en gård nord i Vestfold. Hestene hadde svært lange hover. Dagen etter tok hun turen til gården sammen med politiet.

– Det var fem hester på gården, hvorav tre av dem hadde svært lange hover som var bøyd oppover. En av hestene ville helst ligge, sier Marianne Lund.

Avdelingssjef Rita Aina Kvennejorde i Mattilsynet Søndre-Buskerud.

Avdelingssjef Rita Aina Kvennejorde i Mattilsynet Søndre-Buskerud. Foto:

Kronisk skadet

Nå vurderer Mattilsynet å avlive hestene. Avdelingssjef Rita Aina Kvennejorde i Mattilsynet Søndre-Buskerud kan ikke svare på om noen av dem blir avlivet, men det vurderes. Eieren av dyra må også vurdere hva slags behandling av dyrene han ønsker. Et av dyrene kan være kronisk skadet.

– Da spørs det hva slags utsikter den har. Så må vi vurdere hvordan det er med de andre hestene. Når det har gått så lang tid er det veldig omfattende og veldig langvarig arbeid å få rettet opp skadene, det kan også være veldig smertefullt. Vi må lytte til kompetansen til hovslager og dyrlege, sier Kvennejorde til NRK.

Flere av hestene på gården hadde altfor lange hover.

Flere av hestene på gården hadde altfor lange hover. Foto:

Flere år uten pleie

Kvennejorde sier de ansatte i Mattilsynet kaller hovene fryktelige og smertefulle.

– Hovene er veldig viktig for hestene. De må stelles og om nødvendig skjæres hver sjette til åttende uke. Det er kjempeviktig for at hestene skal ha det bra, sier hun til NRK.

Hestene kan få feilstillinger og smerter flere steder. Hovkapslene på dyrene kan også løsne. Kvennejorde har fått opplyst at hestene i Sande kan ha stått flere år uten pleie av hovene.

– Det er veldig smertefullt for en hest å ikke få hovstellet sitt. Når det har skjedd over lang tid kan det ha blitt kroniske skader.

Artikkeltags