Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Det har vært interessant for oss fastboende langs Sørskogveien å registrere en stor aktivitet for og imot ytterligere hytteutbygging i Sørskogen.
Men det er ganske spesielt at forkjemperne for de nye hyttene ikke forholder seg til hvordan man skal komme seg dit. Det har tilsynelatende vært et helt fraværende tema i saken.
Men vi som bor her vet hva det innebærer
Den allerede sterkt belastede Sørskogveien skal ta imot den økte biltrafikken. Saken bygges på en framlagt detaljreguleringsplan basert på statistikk utarbeidet av TØI (Transportøkonomiske Institutt) som er datert i 2008. Altså en 15(!) år gammel statistikk.
Veien ut til Sørskogen har ligget uforandret siden den siste hyttebyggingen der skjedde på 1980-tallet. Kanskje var kapasiteten tilstrekkelig den gang, da både biler og biltrafikk var mindre og dagsturistene ut til Nevlungstranda, Saltstein og Sørskogen færre. Men veiens standard har ikke blitt noe bedre de siste 40 årene, snarere tvert imot, og heller ikke fra 2008 – året TØIs statistikk er hentet fra.
Området ved veien har også endret seg de siste 20 årene, noe som har gjort at veien har gått fra å være en tilnærmet skogsvei til å bli en vei gjennom et boligfelt. Veien er i tillegg en meget populær turvei. Økt trafikk her bør definitivt ikke tillates.
Så hva har skjedd på de femten årene som har gått siden 2008?
Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) har interessante fakta å komme med. De tallene som kommer fram, bør egentlig ikke overraske noen, men oppdaterte tall har dessverre ikke vært en del av saken:
- På de siste 15 årene har antallet personbiler økt fra 2,13 millioner til 2,86 millioner. Det er en økning på hele 736.000 biler, dvs. 35 %.
- Totalvekten på en gjennomsnittsbil har siden 2008 økt fra ca. 1.360 kg til 1.980 kg i 2022. Det er en økning på 620 kg, som igjen tilsvarer nær en 50 % økning.
- I 2022 var SUV-andelen på 73,8 %, inkl. kompakte SUV-er. Andelen store og mellomstore SUV-er var på 57,3 %. I 2008 var SUV-andelen bare på 20,4 %.
- Gjennomsnittslengden på en personbil var i 2008 på 4,40m, mens den i 2022 var 4,59 m (+ 19 cm)
- Gjennomsnittsbredden på en personbil var i 2008 på 1,78 m, mens den i 2022 var 1,86 m (+ 8 cm)
Statistikken ovenfor viser at de aller fleste nye personbiler de siste årene har vært SUV-er, og en stor andel av dem er relativt store og tunge biler. Svært mange er elektriske og veier typisk mellom 2.000 og 2.500 kilo. Økningen i gjennomsnittsbredden har vært relativt mye større enn økning i gjennomsnittslengden.
Poenget her er at – som det klart går fram av de tallene som Opplysningsrådet for Veitrafikken presenterer – en bil fra 2008 kan ikke sammenlignes med en bil fra 2022. Utvikling i antall, tyngde og størrelse har vært massiv. En belastning på en liten, lokal vei som Sørskogveien har av den grunn de siste femten årene vært uforholdsmessig stor.
Men det er langt fra bare veien som blir utsatt for den økte belastningen
Vi som har gleden av å være fastboende langs Sørskogveien er også utsatt. I tillegg til at veien er smal, er den også generelt mangelfullt vedlikeholdt. Og det er flere steder på veien hvor biler ikke kan møtes. Det er vanskelig å forstå at adkomstvei til hyttene ikke er gitt større oppmerksomhet i saken.
Siste vedtak er ikke gjort når det gjelder spørsmålet om ytterligere hyttebygging i Sørskogen. Detaljreguleringsplanen, som planutvalget i sitt siste møte sa nei til, skal opp igjen i kommunestyremøte den 22.03.23.
Vi må bare håpe at kommunenes politikere ikke vil la fastboende og turgåere langs Sørskogveien sitte igjen med økt trafikk på en allerede underdimensjonert vei. Dette vil bli et stort problem for området.