Nå er det «New Rules» for Stavernfestivalen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Hvem i all verden er Dua Lipa? Jo, det er hun som er spilt over en milliard ganger på YouTube. Så der fikk du den. Og jeg.

DEL

KommentarDua Lipa, kan det kalles en superartist?

Hadde du også den reaksjonen da nyheten kom om at Stavernfestivalen hadde signert en verdensartist og helt eksklusivt for Norge til sommeren?

Jeg, mann (44) må innrømme at jeg ikke hadde bitt meg merke i artistnavnet, men da jeg fikk høre noen av sangene, hadde jeg jo hørt dem før. 2017-pop, som kan bli ganske fengende.

Og mens jeg lurte, sto jubelen i taket hos noen av elevene på Thor Heyerdahl som selvfølgelig visste hvem dette var. De gledet seg allerede stort, og kjørte kanskje festivalpass.

Elton og Bob vs. Wiz og Guetta

Dua Lipas største hit heter «New rules», og det er nettopp det som gjelder for Stavernfestivalen i 2018. En ny tid og nye regler.

Det startet allerede i fjor, men da hadde arrangørene «glemt» å fortelle sin trofaste skare med besøkere at de hadde endret profil, og mange sto skuffet tilbake og følte seg lurt av Roger Albin og Co.

Med presentasjonen av årets åtte første artister er den imidlertid helt krystallklart, den transformasjonen arrangørene startet på i fjor.

Elton Johns, Neil Youngs, Bob Dylans og den eldre lokale befolkningens tid er over på Stavernfestivalen – hvis det bare er slike artister du vil ha på besøk.

Inn kommer Wiz Khalifa og rekke med artister som vi, altså jeg og du som er omtrent i min alder eller eldre, ikke har noe spesielt tett forhold til, men som vi likevel har hørt på radio.

Da jeg så Sigrid på Slottsfjellfestivalen i Tønsberg i fjor, var jeg langt over gjennomsnittsalderen, men det hindret meg ikke i å digge den norske artisten.

NYE ARTISTER, NYE TILSKUERE: Uten rekruttering av yngre mennesker vil det til slutt være over for store musikkfestivaler, skriver Henning Rugsveen.

NYE ARTISTER, NYE TILSKUERE: Uten rekruttering av yngre mennesker vil det til slutt være over for store musikkfestivaler, skriver Henning Rugsveen. Foto:

Blir det lagt igjen nok penger?

For Stavernfestivalen og for alle andre norske musikkfestivaler som kjemper for å overleve er det en ting som er ekstremt viktig. Å fornye sitt eget publikum slik at festivalen ikke lider en sakte død fordi det er de samme menneskene som kommer tilbake hvert år – Ett og ett år eldre enn før.

Uten rekruttering av yngre mennesker vil det til slutt være over. For ett år kommer ikke de faste «kundene» tilbake – enten fordi de føler at de er for gamle – eller fordi de ett år ikke finner en favorittartist.

Derfor må festivalene ligge i forkant.

Problemet for Stavernfestivalen de siste årene er blodrøde tall i regnskapet. De første årene på golfbanen, men noen av de gamle traverne på scenen, har gitt seks millioner i minus, mens regnskapet for 2017 ikke er ferdig.

Derfor må festivalen fornye seg og billettkjøperne. Dilemmaet er å finne balansen mellom å få nok mennesker, og få inn kjøpesterke besøkende som har råd til å legge igjen nok penger i barer og matdisker – også etter at de har betalt for dyre billetter.

Med ny profil, kvitter Stavernfestivalen seg nemlig med mange av de mest kjøpesterke festivalgjengerne.

(Kommentaren fortsetter under bildet)

IDYLL: Det var idyllisk da Postgirobygget dro sine største hits i solnedgang i fjor. De litt eldre var kanskje målgruppa for konserten i fjor.

IDYLL: Det var idyllisk da Postgirobygget dro sine største hits i solnedgang i fjor. De litt eldre var kanskje målgruppa for konserten i fjor. Foto:

Kommer det noe for de litt eldre i år?

Inn mot årets festival blir det spennende å se hvem Roger Albin og Co. kommer til å fylle opp scenene med. I fjor var alibiet for de litt eldre kanskje Postgirobygget og Vamp, men i mellom der la arrangørene Kvelertak.

I år vet de festivalinteresserte lokale innbyggerne hva som gjelder, og da er spørsmålet om det er noe som kan lokke de litt opp i årene til å kjøpe pass, eller om den mer ungdommelige profilen blir gjennomført.

Det er en viss fare for Stavernfestivalen at de lokale nøyer seg med de andre musikkarrangementene som har poppet opp i Stavern, i Havna og andre mindre scener, de som fortsetter å satse på sikre kort som Raga Rockers og Kim Larsen.

Min beste opplevelse på Stavernsfestivalen de siste årene, i forhold til det ikke å ha store forventninger og bare nyte musikken, var danske Lukas Graham for noen år siden. Det var scene-performance i verdensklasse. og alle de sangene kan jeg fortsatt.

Kygo derimot, var ikke i nærheten av å imponere på samme måte.

Så da er spørsmålet da, om Dua Lipa, med en milliard visninger på én eneste sang på YouTube, med 194.000 kommentarer under, skal få den samme sjansen.

Du'a, skal du på Stavernfestivalen i år?

DETTE HAR VI SKREVET OM STAVERNFESTIVALEN I ÅR:

Wiz Khalifa til Stavernfestivalen 

Seks artister er festivalklare: – Jeg synes det er utrolig gøy å ha en så variert palett i et slipp 

David Guetta til Stavernfestivalen 

Sigrid til Stavernfestivalen 

Stavernfestivalen vokser enormt og vil ha ny leder

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags