Tanken er spennende. Så besnærende at noen kjenner at nakkehårene reiser seg. Et vinter-OL i Telemark, Vestfold og Buskerud, tenk det.

Men når nakkehårene har lagt seg igjen, alle har kløpet seg litt i armen og hverdagen har tatt igjen innbyggerne i Vestfold, bør vi le litt av det hele.

Hvis ikke en ny istid innhenter oss og private aktører er villig til å bruke milliarder av kroner, har Vestfold ingen forutsetninger for å kunne arrangere noe som helst i et vinter-OL de neste årene, verken klimamessig eller anleggsmessig.

LES OGSÅ: Vinter-OL i Vestfold? – Kult at de tenker stort, akkurat som vi gjør

Har de sett på idrettene som skal arrangeres?

Jeg har selv vært journalist på to vinter-OL de siste 10–12 årene. Først i Torino i 2006 og så i Vancouver i 2010.

Middelmådig store byer i verdenssammenheng, monster-byer i forhold til noe som helst som Telemark, Vestfold og Buskerud kan tilby av infrastruktur, idrettsanlegg og reiseavstander.

Men også blottet for snø i byen - i Vancouver var det 6-10 varmegrader og lite OL-stemning i norsk målestokk.

Både i Torino og Vancouver dekket jeg blant annet skøyter. Skøytehallen i Italia ble bygget av Fiat, og den ikke ukjente bilprodusenten har siden brukt hallen til bilutstillinger og andre arrangementer.

La oss gå igjennom idrettene i et vinter-OL slik det ser ut i 2018. Det kan fortsatt skje endringer til Norge kan søke og få tildelt, men her er lista, så kan du få gjøre deg opp en mening først:

Aking, Alpint, Bob, Curling, Freestyle, Skøyter, Ishockey, Kombinert, Kortbane skøyter, Kunstløp, Langrenn, Skiskyting, Hopp, Skeleton og snowboard.

Hva kom du fram til?

LES OGSÅ: Vestfold aktuell for OL-søknad

Helt uaktuelt

Jeg kom fram til følgende etter en kjapp vurdering:

Hopp – vi har ingen hoppbakker som er i nærheten.

Langrenn – Horntvedt og Co i Stokke og fylkesanlegget i Borgen i Svarstad får ha oss unnskyldt, men de er ingen OL-arenaer.

Alpint – Skal vi ha tidenes flateste og korteste OL-bakker? Da må vi i så fall kjøre både tre og fire omganger.

Bob, aking og skeleton – Vestfolds høyeste fjell befinner seg i Hof og er 634 meter høyt. Men kan det lages 15 prosent helling noe sted, og vil vi vise fram Hof til hele verden? Unnskyld Hof.

LES OGSÅ: Her kommer mildværet

Utopi

Skiskyting, snowboard og freestyle – samme som langrenn og alpin. Og når har vi hatt snøforhold som er stabile nok?

Men her er det et lite men, akkurat som det er med alle de potensielle innendørsidrettene i et vinter-OL.

Hvis vi har penger nok, er nemlig en god del mulig å få til. Snowboard-arenaer kan lages hvor som helst, i hvert fall nesten. Også innendørs.

Og det er her Vestfold kan få være med å arrangere et vinter-OL.

Hvis vi har penger nok, kan vi arrangere curling, skøyter, ishockey, kortbaneløp på skøyter og kunstløp, men vil du høre hvorfor det er en utopi?

Tønsberg Ishall er i dag fylkets stolthet når det gjelder kunstløp og ishockey. Etter den internasjonale olympiske komités retningslinjer for anlegg, er hallen for nesten liten til å holde treningene til ishockeylagene som er med i OL.

I 2022 krevdes det nemlig en tilskuerkapasitet på 500 – til treningene.

LES OGSÅ: Tatt for ruskjøring: – Jeg drakk kaffen til vaskehjelpen. Den var det amfetamin i (+)

Må stå for mer enn deltakerlandsby

Det beste argumentet jeg kan finne for at Vestfold skal være en delarrangør av et vinter-OL heter faktisk Oslofjord Convention Center på Brunstad. Hvis administrerende direktør Tore Jørgensen mener at de har plass nok til å være deltakerlandsby er det imponerende.

IOCs høye herrer er imidlertid ikke glad i lange reiseveier til arenaene, og hvis langrenn for eksempel finner veien til skisportens vugge Morgedal, må det opprettes en egen deltakerlandsby i nærheten av en arena her.

Men hvis det skulle bli aktuelt med Brunstad, må Jørgensen og Co. slå på stortromma også utover det, for det er kanskje her det er mulig å finansiere byggingen av storslåtte anlegg for innendørsidrettene i tilknytning til deltakerlandsbyen.

Og det kreves det mer enn å kunne holde en boksegalla med First Lady Brækhus.

Hva som kreves?

Plass til 6.000 tilskuere på innledende kamper i ishockey.

Plass til 12.000 (!) tilskuere på kunstløp og kortbaneløp skøyter. Sistnevnte idrett eksisterer knapt i Norge i 2017.

Plass til 3.000 tilskuere på curling.

Plass til 6.000 tilskuere i en hall for hurtigløp på skøyter.

Fram Larvik har for lengst skrotet alle historiske skøyteprestasjoner og kastet ut skøyteløperne. Men kanskje kan kanskje de høye herrer på messeområdet i Tønsberg trå til og oppgradere planene om en hall i Fred Anton Maiers navn på messeområdet. Det ville unektelig vært flott. Og dyrt for all etterbruk med idrett i sentrum.

Nei, politikere og idrettsledere i Vestfold, her er det bare å sitte stille i båten og vente på at noen andre skal begynne å ro seg tilbake på land for båten synker.

LES OGSÅ: Line snakker om både pupper og tissen på TV for å få damer til å føle seg som dronninger