Mange ønsker å legge om livsstilen og få bedre helse. Det virker nokså enkelt i teorien. En plan legges for å nå et mål. Noen koser seg litt ekstra mens de venter på å begynne, i den tro at det er et skarpt skille på før og etter. Den nye livsstilen vil jo få orden på det! I praksis viser det seg ofte å bli utfordrende.

Fra mitt ståsted som helsesykepleier, så opplever jeg at det noen som er svært opptatt av helse, mens det er andre som er lite opptatt av det. Overopptatthet av kropp og helse er ikke bra, men det er heller ikke bra å ikke være bevisst. Det sunneste er som regel en livsstil med et variert, fleksibelt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet.

Helsedirektoratets anbefalinger for kosthold og fysisk aktivitet, er basert på seriøs forskning over tid. Det er ikke spesifikke trendy dietter eller treningsprogrammer, men gode råd som fremstår som alminnelige. Kun en av fem nordmenn oppfyller helsedirektoratets anbefalinger. Det er store helsegevinster for mange å hente på å endre noen vaner. For å få det til, er det noen ting man bør ha tenkt gjennom og ha et bevisst forhold til.

Les også

Hvordan ivareta dine grunnleggende behov?

Skam

Det er mye skam knyttet til kropp i vårt samfunn. Kroppen er et prosjekt mange aldri blir fornøyd med. Det er mye forskning som viser at et positivt selvbilde er det viktigste for å lykkes med livsstilsendringer. Dersom du har et dårlig selvbilde, vil dette være viktig å jobbe med.

Det er en følelse av nederlag når du prøver og ikke får det til. Den som ikke er i form og lever usunt, er som regel meget klar over sin egen situasjon og det mangler ofte heller ikke på kunnskap, evne eller vilje. Følelsen av å ikke være god nok er ofte et hinder. Det er ikke bare å møte opp på et treningssenter, eller bli sett i fysisk aktivitet noe som helst sted når du ikke er i form.

Noen får dårlig samvittighet dersom de prioriter seg selv. Denne dårlige samvittigheten er ikke konstruktivt. Selv om du først og fremst bør ta vare på din egen helse for din egen skyld, er det også nyttig for flere. Når du er frisk og aktiv, får du overskudd til å være tilstede for andre.

Les også

Sex – hvordan bli god?

Forbilder

Vi er alle ulike og har ulikt utgangspunkt når det gjelder kropp og helse. Det kan være inspirasjon å hente flere steder, inkludert fra sosiale medier, men det kan også gi oss et press på å leve opp mot noe vi ikke har mulighet til. Med alle kanaler vi eksponeres for, vil vi utsettes for påvirkning. Dette vil gi et bilde av hvordan vi tror vi burde være.

Helse blandes ofte sammen med utseende og det er vanskelig å skille på hva som er motivasjon for å bedre helsen. Det er ikke alltid at vi er så bevisst på hva det gjør med oss. Ofte sammenligner vi oss med andre. Det vi sammenligner oss med, er det andre viser frem. Vi ser jo ikke hele bildet.

Influensere som lever av å fronte helse, kosthold og trening, bruker svært mye av sin tid på nettopp dette. De fleste andre har ikke mulighet til å leve slik. Det er også lett å glemme at influensere ikke er våre bestevenner, men selgere som markedsføre nye produkter.

Les også

Har du tenkt på hva som skjer hvis du blir ute av stand til å ivareta dine egne interesser?

Realistiske og langsiktige mål

Det er utfordrende å endre vaner. De første ukene er lidelse. Treningen gjør fysisk vondt med svie i brystet, smerter i muskulatur, stølhet og utmattelse. Selv om du ikke skulle være direkte sulten ved kostholdsendringer, vil det ofte være et sug etter kosemat den første tiden som er vanskelig å stagge. Alt dette er i tillegg ferskvare, så det er ikke slik at du gjør en jobb du blir ferdig med. Det må opprettholdes ved å gjøre kloke valg mange ganger om dagen de fleste dagene i livet. Med tålmodighet, vil du over tid skape deg rutiner som gjør at du slipper å bruke så mye energi på det.

Mange velger å gå hardt ut og gjøre alle endringer på en gang. Det er viktig å være realistisk. Hva har du tid og mulighet til? Det er lett å gi opp dersom du har satt deg for hårete mål. I praksis vil det sjelden være slik at vi får til alt som planlagt. Noen ganger blir det halvveis, men det er ikke det samme som at det er bortkastet det vi faktisk får til. Det vil også være perioder hvor det kan skli ut. Du vil raskt komme i en god rytme igjen om du vender tilbake til de rutinene du hadde etablert.

Husk at du skal leve, selv om du tar noen grep som kan kjennes krevende. Det er ikke en straff for tidligere valg eller en venteperiode for å leve fritt igjen. Finn en livsstil som gjør at du er frisk og fungerer godt!

Les også

Lommepenger – læren om verdien av penger