Skulle taket kollapse som følge av vekten, kan nemlig eier bli tvunget til å betale for skadene selv.

– Det er hytteeiers ansvar å sikre hytta, det inkluderer å forebygge at tak eller konstruksjon blir skadet på grunn av snø. Skulle hytta bli skadet eller kollapse på grunn av snø kan det bety uaktsomhet, noe som igjen kan bety avkortning ved en eventuell forsikringserstatning, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Knirking og smell

Faretegn man må være oppmerksom på er knirking og smell i konstruksjonen.

– I tillegg kan du oppleve at dører og vinduer går tregt. Dette er et tydelige tegn på stor belastning på taket, sier Brandeggen.

Han gjør også oppmerksom på at når man måker taket, bør det gjøres slik at takflatene har en jevnest mulig belastning.

– Ikke måk kun én side av huset først. Dette gir skjevbelastninger og er mer kritisk enn en jevnere fordelt belastning. La det i tillegg gjerne være igjen et tynt lag med snø på taket, så skader du ikke taktekkingen, sier Brandeggen.

Slik blir været den kommende uka: – Bare å finne fram regnværsjakka

Dette tåler taket

Hvor mye snø et tak tåler varierer, men SINTEF Byggforsk har sammen med Direktoratet for byggkvalitet laget noen regler, skriver Tryg:

■ For hus bygget mellom 1950 og 1979 tåler konstruksjonen vanligvis inntil 50 cm tørr, gammel snø eller 40 cm våt snø på taket. En kritisk snømengde for lette takkonstruksjoner er rundt 150 kilo per kvadratmeter. Tunge tak tåler gjerne noe mer.

■ For hus bygget etter 1980 er forholdet vesentlig endret da disse normalt sett tåler mye mer. En kritisk snømengde varierer her mellom 150 til 350 kilo per kvadratmeter. Tåler taket ditt f.eks. 250 kilo per kvadratmeter betyr det 80 cm tørr, gammel snø eller 60 cm våt snø.

■ For nyere hus med tak som kan tåle 350 kilo per kvadratmeter øker den kritiske mengden til 120 cm tørr, gammel snø eller 90 cm våt snø.

– De fleste vet nok når det er i ferd med å bli altfor mye snø på taket, og griper inn før det blir kritisk. Det er også verdt å minne på at hvis situasjonen er slik at du ikke kan måke selv, er du likevel pålagt å finne andre som kan gjøre det for deg, sier Brandeggen.