Gå til sidens hovedinnhold

Minneord om Jan Reime Kristiansen

Artikkelen er over 1 år gammel

Så kom den triste beskjeden: "Jan er gått bort…" Etter et langt sykeleie måtte han til slutt gi opp kampen – og at det har vært en kamp vet vi alle. I mer enn 10 år har han vært "stamgjest" på Tønsberg sykehus. Mange ganger har vi vel tenkt at dette står han ikke gjennom – men gang på gang lurte han døden – vrei seg ut av grepet og kom tilbake. Han var en "fighter" – med et ukuelig livsmot. For dem som har stått ham nær må det ha vært et umenneskelig slit og vondt å se sin kjære kjempe for livet så lenge. Vi ser deg Line tydelig i kampen – og vi kan tenke at det har vært hardt – men å forstå hva du har vært igjennom greier vi nok ikke. Tankene våre går derfor først og fremst til deg og guttene dine nå.

Jan Reime Kristiansen var utdannet landskapsarkitekt/-ingeniør og arbeidet i 30 år som prosjektleder for å bygge markanlegg, parker og plasser i Oslo sentrum. Oppgraderingen av Rådhusplassen (1990 – 2005) samt etableringen av Nedre Foss park (2016) er to av flere formelementer som Jan la mye arbeid ned i. Jan var ikke bare opptatt av form, design, estetikk og funksjonalitet – men også at historien skulle kunne "leses" av dem som kommer etter ham. Vi kan i stor grad takke Jan for at gatemiljøet i Stavern har fått det nostalgiske (og historisk korrekte) preget det har fått; rennesteinsrenner steinsatt med kulestein og store, grovhogde kantsteiner slik det var i gamle Stavern. På torget i Stavern fikk vi en steinsetting som ikke alene forteller historien om hvor tidligere bygninger har stått men også om geologien og hvor de ulike bergartene kommer fra – fraktet hit med isbreen for over 10.000 år siden. Dette forteller oss at Jan hadde sans for detaljer – men glemte aldri de store linjene.

Som en Reime var han stolt av familiehistorien og Reimes rekefabrikk. Det er nok mange som ikke er klar over at verdens første rekefabrikk lå i Stavern. Dette foretaket tok utgangspunkt i å ta vare på småreker, som ellers ville blitt kastet som avfall, ved å hermetisere dem. I dagens språkdrakt ville vi sagt at dette gjorde datidens rekeindustri grønnere. Dette engasjementet for en sunn marin ressursforvaltning har Jan arvet, noe hans utrettelige innsats for et bedre marint miljø i Stavern vitner om. Selv fra sykesengen, som fra tid om annen kunne være en trykktank eller dialysemaskin, lot han ikke muligheten gå fra seg for å lese gjennom rapporter, gå igjennom dokumenter, komme med innspill og forfatte utkast til høringsnotater og lignende i kampen for et bedre marint miljø, og/eller bedre felles utearealer til alles beste – helst begge deler.

Vi i Marint Miljøforum ønsker å takke deg for din ukuelige innsats for et marint miljø og et bedre Stavern for alle – hvil i fred.

- TAKK –

Yngve Rakke

Dag Høibø

Dag Oscar Oppen BerntsenPublisert:

Kommentarer til denne saken