Gå til sidens hovedinnhold

Elin (70) holder gratis norskkurs: – Det er en berikelse i hverdagen

Artikkelen er over 3 år gammel

For seks år siden pensjonerte Elin Punnerud (70) seg etter å ha jobbet i over tretti år som førskolelærer, men hun klarte ikke å legge lærerinnen helt på hylla.

Etter ett år som pensjonert førskolelærer, begynte det å klø i fingrene til Elin Punnerud, som fyller 70 år søndag. Derfor bestemte hun seg for å lære bort norsk til minoritetsspråklige.

– Jeg er en person som liker at det skjer noe, og det gir meg glede å kunne holde på med dette. Språk er så viktig for å få kontakt med hverandre, og selv om vi ikke har et felles språk, har vi et felles hjertespråk, forteller hun.

– Jeg er imponert over det bestemor får til

De første årene lærte hun bort norsk på asylmottakene i Larvik, men de tre siste årene har hun holdt til i Vineyards lokaler på Hedrum. Hver mandag og fredag fra klokken 10.00 til 14.00 arrangerer hun derfor gratis norskkurs for minoritetsspråklige.

– Flesteparten av disse menneskene har ikke fått mulighet til å delta på norskkurs gjennom kommunen, og jeg er veldig imponert over det bestemor får til og den tålmodigheten hun har, skryter barnebarnet Hayet.

(saken fortsetter under bildet)


Selve kurset starter med en undervisningstime i norsk, etter fulgt av en lunsj de både lager og spiser i fellesskap. Deretter forsøker Elin å ta elevene med ut på en liten gåtur, før de returnerer til Vineyard for en avsluttende norskøkt. Ektemannen Fred (72) gjennom 22 år er norskkursets faste sjåfør, og kjører deltakerne fram og tilbake.

– Det er mange av dem som ikke har mulighet til å komme seg dit på egen hånd, så henter vi dem på veien og kjører dem tilbake etter norskkurset, forteller Fred.

– Det er en berikelse å kunne bli kjent med andre kulturer, og jeg har et veldig godt forhold til elevene mine. De er så takknemlige og det gjør alt arbeidet verdt det, forteller hun og legger til at hun og Fred stadig vekk blir invitert i både bursdager og andre store markeringer i elevenes liv.

Les også

– Dette vil jeg være med på!

Les også:

– Alle som vil være med er velkomne

Hver torsdag og søndag kveld forbereder hun morgendagens opplegg på «avansert barnehagemetodikk», som hun kaller det.

– Vi mennesker er alle forskjellige, så det handler om å lage et opplegg som gir mening for alle. Jeg forsøker å fange opp det som er nyttig for dem, og skape en god norsktime, forteller hun.

På det meste har det vært rundt 14 stykker. Nå er det totalt åtte stykker som deltar på kurset, men hun har plass til flere deltakere.

– Jeg har ikke satt noe maksimalt antall, og alle som vil være med er velkomne.

Les også

Inkludering er både utfordrende og gledelig i Larvik

Les også:

Oppfordrer folk til å snakke med fremmede

I tillegg til å undervise minoritetsspråklige i norsk er hun opptatt av å hjelpe rumenere i Larvik, og hun legger stadig vekk om kjøre- og handleturer for å møte dem.

– Jeg ønsker å ha et godt hjerte, og behandle alle mennesker med godhet. Jeg vet at det er mange som har negative tanker om rumenere, men jeg tror ikke de hadde valgt å sitte ute og tigge og bli oversett dag etter dag, hvis de hadde hatt noe annet valg. Jeg har rikelig, og da føler jeg at jeg kan dele, mener hun.

Hun oppfordrer folk til å tørre og snakke med fremmede mennesker.

– Vi mennesker trenger hverandre. Den største gleden en kan ha i livet, er å gjøre andre glad. I storbyer er det vanskelig å se hverandre, men i lille Larvik har vi muligheten til å se hverandre. Både kjente, men også fremmede mennesker. Et lite nikk eller smil er alt som skal til, mener hun.

Les også: Lykkelig Kristine til semifinale i Norske Talenter

Kommentarer til denne saken