Deltakerne har fra før tatt Grasrottrener 1, som er første del av NFFs trenerutdanning. Nå er de også ferdig med Fotballeder 1 for ungdom.

– Vi er stolte over å ha så engasjerte spillere i klubben vår, og oppfordrer andre klubber i Vestfold å gjøre tilsvarende, sier leder av Fram Bredde, John Svee.

Svee forteller videre at planen er å bruke gutta blant annet som trenerressurser inn mot aldersbestemte lag.

– Vi i Fram Bredde har tro på våre spillere, og ønsker å kunne gi dem kompetanse utenom bare det å spille fotball. Alle spillerne mellom 15 og 19 år har blitt tilbudt kurs. Vi tenker videre at kurs og verv i klubb styrker muligheten når guttene for eksempel søker jobb ved siden av skolegang. Dessuten gir kombinasjonen kompetanse og verv ekstrapoeng for opptak til videregående ved enkelte linjer. Vi vurderer også å la en spiller få plass i breddestyret som representant for spillerne.

Fikk besøk av gatelagspiller

Siste del av kurset handlet om verdier. Framgutta diskuterte verdier og visjoner med stort engasjement. De fikk også besøk av Marco Antonsen og Morten Vestly, henholdsvis spiller og lagleder på gatelaget til Sandefjord Fotball. Marco fortalte ærlig og brutalt en lydhør forsamling om en oppvekst som ikke er noen forunt, om tøffe år på gata, om gale valg – og hvordan han til slutt klarte å få livet på rett kjøl igjen. I dag spiller han som nevnt på SFs gatelag, har han samboer, jobber i SF-shopen og har tatt lappen.

– Han er den største stjerna jeg vet om, sier kamerat og lagleder Vestly.

– Det var veldig tøft å høre Marco fortelle sin historie. Det står stor respekt av hva han har oppnådd, sier kursdeltaker Bendik Aalvik.

Valgte ut verdiord

Gutta fra Fram var også med på en verdiøvelse. Gjennom en god diskusjon i plenum ble de enige om følgende tre verdiord de vil ha gjeldende i sin klubb – og på sitt lag: Fair play, samhold og inkludering. Etter å ha gjennomført to kurs med denne gjengen, føler vi oss rimelig sikre på at gutta skal klare å etterleve de verdiene.

– Det har vært spennende og lærerikt å gå kurs i regi av NFF Vestfold, sier Hassan Ayoub.

– Jeg anbefaler andre ungdom å gå trener eller lederkurs, også om man ikke spiller fotball. Dette er nyttig for alle som har lyst til å være en del av fotballmiljøet, sier Simon Licina.

I en tid der mange klubber sliter med å fylle roller, der man gjerne etterlyser dugnadsånd og frivillighet, så er det kanskje en gruppe vi ofte glemmer å spørre: ungdommen. Nettopp eksempelet fra Fram viser at det ofte ligger ubenyttede ressurser her.