Lars har blitt mobbet hele livet – ingenting blir gjort

Etterlyser mobbegrep: Lars Ellef Skalstad fikk ødelagt hele oppveksten av mobbing.Foto: Lasse Nordheim

Etterlyser mobbegrep: Lars Ellef Skalstad fikk ødelagt hele oppveksten av mobbing.Foto: Lasse Nordheim

Artikkelen er over 4 år gammel

Lars (20) ble mobbet sønder og sammen i Larvik-skolen. Denne uka troppet han opp på Stortinget for å få bukt med problemet.

DEL

I hele sitt skoleliv var Lars Ellef Skalstad et mobbeoffer. Først på Eidsvoll, så i Larvik de fire siste årene av grunnskolen.

– Jeg ble ledd av fordi jeg var overvektig, fordi moren min har MS og sitter i rullestol, og fordi jeg bodde i fosterhjem. Rett før jeg begynte i 7. klasse, døde faren min. Til og med det ble jeg mobbet for.

Det endte nesten med at 20-åringen ble kvalt til døde av en medelev. Da gikk han på ungdomsskolen.

– Det var så nær at jeg ble drept, sier han og holder fram to fingre.

– Men lærerne trodde bare det var en tullete spøk. Etter den hendelsen gikk jeg med konkrete planer om å ta mitt eget liv. «Det er kanskje like greit at jeg gjør det selv,» tenkte jeg. Så langt nede var jeg.

Mobbeoffer: Lars Ellef Skalstad fikk oppveksten ødelagt av mobbing. De fire siste skoleårene hadde han i Larvik.Foto: Lasse Nordheim

Mobbeoffer: Lars Ellef Skalstad fikk oppveksten ødelagt av mobbing. De fire siste skoleårene hadde han i Larvik.Foto: Lasse Nordheim Foto:

Fikk nei til undersøkelse

I forrige uke grep han telefonen og ringte til Stortinget. Få dager senere ble unggutten tatt imot av Hårek Hansen, politisk rådgiver for Frps utdanningsfraksjon.

– Jeg fortalte ham historien min, og vi diskuterte mulige tiltak mot mobbing. Det var veldig spennende, sier Lars, som imidlertid ikke fikk med seg alt han hadde planer om inn til hovedstaden.

Da han spurte om å få gjennomføre en spørreundersøkelse om mobbing på sine tidligere skoler, Berg skole og Ra ungdomsskole, var nemlig svaret nei.

Les også: Må leve med trusler om vold og drap

Les også: «Er det riktig at barna er sammen med de viktigste personene i livet deres kun noen få timer i hverdagen?»

Les også: Vil ha slutt på mobbing i Larvik

Tror tallene lyver

– Jeg ønsket å finne ut hvor mange som faktisk føler seg mobbet på skolen i Larvik. For det som kommer fram av for eksempel Elevundersøkelsen, stemmer ikke. Det kan jeg si med hundre prosent sikkerhet.

Ved den siste Elevundersøkelsen svarte 5,3 prosent av elevene at de hadde opplevd mobbing to-tre ganger i måneden eller oftere. Det er 1,1 prosentpoeng høyere enn Vestfold-snittet, men likevel kunstig lavt, mener han, og hevder at skolene selv gjør alt de kan for å unngå høye mobbetall.

– Ikke engang jeg turte å svare ærlig på de undersøkelsene. Per i dag har jeg følelsen av at ingenting blir gjort for å stoppe mobbingen i Larvik. De sier de skal gjøre noe med det, men i virkeligheten gjør de ingenting.

Ser alvorlig på saken: Tuva Enger, virksomhetsleder for skole i Larvik kommune.Arkivfoto: Lasse Nordheim

Ser alvorlig på saken: Tuva Enger, virksomhetsleder for skole i Larvik kommune.Arkivfoto: Lasse Nordheim

Skolesjefen tar Lars' historie på alvor

Skolesjef Tuva Enger ser alvorlig på det Lars Ellef Skalstad forteller. – Dette er en svært trist historie og det er ikke  slik barn skal ha det på skolene våre i Larvik, sier hun til ØP.

På spørsmål om det jobbes godt nok i Larvik-skolen for å forebygge mobbing, svarer hun:

– Dette er et kontinuerlig arbeid som man aldri kan si seg ferdig med. Dette handler om en stor årvåkenhet blant de voksne i skolene, og det handler om at de elevene som opplever dette skal tas på stort alvor.

– Hvorfor vil ikke Berg skole og Ra ungdomsskole la Skalstad utføre spørreundersøkelsen?

– Skolene i Larvik ønsker å bruke elevundersøkelsen som er utarbeidet av Utdanningsdirektoratet, og som brukes felles over hele landet. Denne undersøkelsen viser at det meldes om og avdekkes mobbing og krenkende atferd i skolene våre. Dette tar vi svært alvorlig og følger opp.

Et av regjeringens hittil få gjennomførte tiltak mot mobbing er en presisering i opplæringsloven i 2014 som skal gjøre det lettere for skoler å flytte mobbere til en annen skole. Men ifølge en VG-sak i forrige uke er det ytterst sjelden dette er blitt gjort de siste ti årene.

I Larvik har det ikke skjedd i det hele tatt.

– Det er så vidt jeg er kjent med ikke fattet vedtak med bakgrunn i denne bestemmelsen på skoler i Larvik, sier Enger.

Artikkeltags