– Han er ganske introvert som type og da han begynte å game sluttet han nærmest å være ute. Han satt foran skjermen fra han kom hjem fra skolen til han skulle legge seg. I starten bekymret jeg meg for det nesten hele tiden. Jeg var redd han kom til å miste sitt sosiale nettverk og falle helt på utsiden.

Slik beskriver Mona Klaastad den første tiden etter sønnen Jørgen oppdaget dataspill for alvor som 13-åring.

– Han forsikret meg hele tiden om at han hadde folk å være med i virkeligheten og at han ikke følte seg utenfor sosialt. Og nede fra rommet hans hørte vi jo at han skravla i ett sett med de han spilte med. Allikevel var det litt fremmed, og jeg følte ikke helt at jeg hadde kontroll på situasjonen.

Etter en stund fant Mona og mannen ut at istedenfor å nekte Jørgen å spille, ønsket de heller å involveres i hva sønnen brukte all sin fritid på.

– Vi bestemte oss for å være litt nysgjerrige, rett og slett. Så vi stilte spørsmål og prøvde å engasjere oss i hans verden. Og da fant vi jo ut at han hadde et stort sosialt nettverk gjennom datamaskinen.


LES OGSÅ: Lotta (24) lever av dette: – Det er ingen grunn til at jenter skal være dårligere enn gutter

Spiller fotball med biler

Så ble han 16 år, fikk motorsykkellappen og kom seg mer ut. Da lettet noe av Monas bekymring rundt det sosiale nettverket, men fortsatt tilbrakte han utallige timer på gutterommet med fingrene fykende over et tastatur. Nå hadde han også begynt å fokusere på et spesifikt spill: Rocket League.

– Det går ut på at man på en måte spiller fotball med biler. Det er to lag som møter hverandre, med tre spillere på hvert lag, og så gjør man kule triks og prøver å score mål, forklarer Jørgen, og begynner å fortelle om ulike triks man kan gjøre.

Mamma Mona humrer og rister på hodet.

– Det er ikke alt jeg forstår fortsatt, men det er kanskje lettere når man er veldig inne i det, sier hun og ser på sønnen.


Vunnet NM

Til tross for at noe fortsatt er uforståelig, skjønte foreldrene etter hvert mer og mer av spillet. De skjønte også at Jørgen var flink, og det var de ikke alene om å oppdage. I 2020 ble han nemlig kontaktet av en som ønsket å starte et e-sport-lag.

– Jeg møtte ham for å ta en kaffe og høre litt hva han tenkte, og så viste det seg at jeg fikk lov til å velge meg ut to spillere jeg ville ha med på et lag, forteller han.

Da valgte han Sebastian og Jonas, som går under navnene Seeb og FiremanJonas i spillet. Selv kaller han seg Inferno. Sammen danner de tre nå laget AW3, som tidligere har fått representere Norge i OL og vunnet to norgesmesterskap. For to uker siden vant de sitt tredje NM.

– Det er veldig gøy at det har gått så bra. Framover ønsker vi å sikte oss mer inn mot VM.

De tre guttene har seriøse kontrakter og et team som består av blant annet en mental trener, en fysisk trener og en ernæringsekspert. Laget spiller treningskamper mot andre lag og bruker mye tid hver for seg for å terpe på teknikk.

– Jeg tror nok jeg bruker mellom 30 og 40 timer i uka på å spille Rocket League. Det er jo mange timer, men hvis man tenker på hvor mye en profesjonell fotballspiller må trene og øve for å fortsette å være god nok, så er det ikke så rart at det går med så mye tid allikevel.

Ser på det som en idrett

Til tross for at situasjonen var preget av frustrasjon og bekymring i starten, har Mona nå innsett at Jørgen må bruke store deler av sin fritid på å spille.

– Jeg har ikke telling på hvor ofte jeg tenkte at det hadde vært mye lettere om han spilte fotball. Det har tatt litt tid å skjønne hvor seriøst dette faktisk er, men nå ser jeg på dette som en idrett på lik linje med andre fysiske idretter. Og han er jo faktisk bundet til en kontrakt som krever at han bruker mye av sin tid foran skjermen og som også gir ham en fast inntekt.

– Selv om det gjør at han ikke får bidratt så mye med husarbeid, må droppe konfirmasjoner og sjeldent kan ta seg helt fri for å være med på ting med familien, legger hun til.

Nå i sommer har han imidlertid fått noen uker fri. Da blir det en familietur til Spania før han fra høsten av skal ta seg et friår for å fokusere på Rocket League og AW3. Etter det er planen å studere Front End-utvikling, som handler om design og programmering.

– Det tar nok heller ikke mer enn et par år før karrieren min er over fordi det kommer yngre spillere som kjenner til det aller nyeste. Jeg har allerede begynt å ta oppdrag på coaching, så jeg håper å fortsette med det også framover.

Vil ta av

Framover tror Jørgen at e-sport vil ta av i Norge.

– Her i landet er vi helt i starten av e-sport, så jeg tror det bare blir mer og mer av det framover.

Han forteller at han stort sett blir møtt med positive reaksjoner når han forteller at han driver med e-sport. Imidlertid tror han det er mye uvitenhet rundt det relativt nye fenomenet.

– Reaksjonene har endret seg litt etter at jeg begynte å si at jeg drev med e-sport istedenfor gaming. Jeg tror det kanskje er litt uvitenhet rundt hvor seriøst spilling egentlig kan være. Jeg håper at de som rynker på nesa og er skeptiske til å kalle det idrett vil prøve å spille selv, så kan de se hvor gøy det er og hvor mye som kreves for å bli god, avslutter han.