Monica og Espen var unge og nyforelskede, og etter lang tids sparing reiste paret på en fem måneder lang drømmeferie sammen. Opplevelsene sto i kø. De krysset Alpene, besteg Kilimanjaro, besøkte Australia, Fiji og mange andre steder.
Ned for telling
Da paret kom hjem var den alltid energiske Monica tappet for energi.
– Jeg var avdelingsleder i et vikarbyrå, elsket jobben min og jobbet effektivt. Nå kunne jeg sitte i kontorstolen nærmest apatisk i perioder. Det ga meg dårlig samvittighet, for jeg ville jo så gjerne bare fungere, sier Monica.
Hun oppsøkte lege.
– Legen sa rett ut at han ikke trodde det var noe galt med meg, og henviste meg til psykolog, forteller Monica.
– Kokte i kroppen
Monica fikk behandling hos psykolog og lege i lengre tid, men ingenting hjalp; ei heller forventningspresset fra omgivelsene om at hun burde fungere.
– Plagene var reelle, men lot seg ikke behandle av det norske helsevesenet, sier hun.
I denne tiden kom også døtrene Charlotte og Rikke til verden, og i 2010 reiste hele familien på ferie til Tyrkia.
– Verken før eller siden har vi bodd på hotell med legesenter, men det er jeg glad for at vi gjorde denne gangen. En dag følte jeg meg dårlig og begynte å hive etter pusten. Jeg ble hastet til sykehus, men de fant ikke ut hva som var galt, sier Monica.
Hun fikk mange forskjellige medisiner og følte seg «høy som en skyskraper», og på vei gjennom parfymeavdelingen på flyplassen utløste luktene et nytt anfall.
Det kokte i kroppen, jeg fikk allergiske reaksjoner og det klødde overalt. Jeg hostet konstant og sov ikke noe særlig.
Monica Andersskog
– Du var et vrak
Espen bisto der han kunne, og sammen gjorde de alt de kunne for å ta vare på barna. Det gikk ikke bedre med Monica de påfølgende årene.
– Jeg skjulte nok hvor sliten jeg var. Jeg sov hele natta og mesteparten av dagen, men sto opp sammen med familien på morgenen og forsøkte å ta dem imot når de kom hjem, sier Monica.
Døtrene sitter også rundt bordet. Rikke husker ikke noe særlig fra denne tiden, men Charlotte er tydelig:
– Vi merket det. Du var et vrak, men vi forsto. Vi tok hensyn når du var sliten. Jeg klager ikke, for jeg føler absolutt at vi har hatt en bra oppvekst, men vi skjønte når du trengte ro, og du trengte mye ro på denne tiden, sier Charlotte.
I 2014 fikk Monica ME-diagnosen og ble uføretrygdet av det som også kalles utmattelsessyndrom.
MYALGISK ENCEFALOMYELITT (ME)
• Betegnelsen myalgisk encefalomyelitt/encefalopati (ME) oppsto i 1956 og betyr at det foreligger muskelsmerter og inflammasjon/sykdom i hjerne- og ryggmarg. Tilstanden er beskrevet langt tilbake i tid under en rekke navn. Betegnelsen kronisk utmattelsessyndrom kom først i 1988.
• ME har siden 1969 vært klassifisert av WHO som en nevrologisk sykdom med diagnosekode ICD-10 G93.3, og ble godkjent som diagnose av Rikstrygdeverket (NAV) i 1995.
• Det finnes ingen diagnosespesifikk test eller helbredende kur. Utredning består av en rekke undersøkelser for å avdekke om det er andre sykdommer som kan forklare sykdomsbildet.
Norsk ME- forening
Startet behandling på eget initiativ
Emnet er ømtålig, men Monica ønsker å fortelle.
– Jeg er lei av å ikke bli forstått. Lei av at skolemedisinen ikke lytter, sier Monica.
Hun hadde uføreforsikring og fikk utbetalt en million kroner. Dette var penger som skulle komme godt med, for da hun ikke fikk hjelp av det norske helsevesenet tok hun kontakt med en tysk klinikk som spesialiserer seg på behandling av flåttbårne sykdommer. Hun ble gitt behandling i Tyskland.
– Rundt denne tiden begynte begge jentene å utvikle symptomer. Fraværet til Charlotte var høyt da hun gikk i femte klasse, og hun ble utredet av BUPA og PPT. Jentene ble verre, og samtidig jobbet vi voksne med å forsøke å finne løsninger. Vi ville jo at alt skulle fungere, minnes Espen.
Også jentene reiste til Tyskland, og startet etter hvert også behandling.
Vi møtte liten forståelse hos folk generelt. Behandlingsopplegget vi ble gitt var alternativt; en holistisk behandling med urter og antibiotika. Slikt gjør at folk griner på nesen.
Monica Andersskog
– Det var faktisk den alternative medisinen som gjorde oss bedre; ikke legenes avvisninger. I praksis tilbyr ikke den norske skolemedisinen noen behandling for ME, mener Monica.
Tatt på alvor i Stavern
I 2015 flyttet familien fra Jessheim til Stavern. De hadde allerede besøkt Stavern flere sommere etter hverandre, og for jentene var det en stor opptur å skifte miljø.
– Vi følte oss sett og hørt, og vi hadde en flott dialog med skolen. Charlotte var spesielt dårlig på denne tiden, men skolen tilrettela veldig bra for henne. Det var viktig, for hun er skoleflink, sier Monica.
– At skolen tilrettela for meg var viktig, men jeg skulle ønske at jeg kunne delta mer. Da pandemien rammet fortsatte egentlig hverdagen for oss; denne isolasjonen var vi vant med, hvert fall i perioder, sier Charlotte ettertenksomt.
– Brukt millioner
Familien har brukt mye penger på alternativ behandling.
Dette har vi brukt millioner på, og vi har sett bedring for hver behandling. Det norske helsevesenet har ikke hjulpet oss noe.
Monica Andersskog
Hun skynder å legge til at de har fått mye støtte hos fastlegen sin. Les hans kommentar i nederst i saken.
Monica mener at den norske spesialisthelsetjenesten er akterutseilt av utenlandske spesialister på flåttbårne sykdommer, og ME ved at man ikke anerkjenner funksjonell medisin og dekker utgiftene til slik behandling.
Funksjonell medisin
Funksjonell medisin, også kalt individuell medisin eller presisjonsmedisin, er et begrep som blir benyttet om helsebehandling som går ut på at ernæring og miljø skal være nøkkelen til helbredelse av helseplager. Begrepet er omstridt; kritikere mener at «funksjonell medisin» er en alternativ behandlingsmetode som ikke er vitenskapelig forankret.
Hovedelementet i funksjonell medisin er ifølge tilhengerne fokus på miljømessige og biologiske forskjeller med utgangspunkt i ernæring. Slik at behandlingen kan tilpasses individuelt. Behandlingen fokuserer på hver enkelt person og på den faktiske årsaken til sykdommen og gjenopprettingsprosessen.
Kilde: Wikipedia
En tilhenger av funksjonell medisin er blant annet indremedisiner Fedon Lindberg, som mener at «funksjonell medisin tilbyr et virkningsfullt nytt operativsystem og klinisk modell for vurdering, behandling og forebygging av kronisk sykdom som erstatter de utdaterte og ineffektive akutt-sykdomsbaserte modellene fra det 20. århundre.»
Kilde: fedon.no
– Nok en lege som gir faen, mamma
I 2019 ble Rikke bitt av flått. Hun ble dårlig, testet positivt for borrelia og ble gitt antibiotika, men måtte tas av behandling før tiden da hun ble ekstremt dårlig.
– Hun ble nærmest sengeliggende i lang tid. Rikke ble henvist til sykehus, men ble ikke spurt noe om borrelia. Jeg fikk heller ikke komme med så mye som en kommentar. Rikke, som da var 14, sa «nok en lege som gir faen, mamma», forteller Monica.
Borreliose og nevroborreliose
* Borreliainfeksjon er den vanligste vektoroverførte sykdommen i Europa og den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge. Sykdommen kalles også Lymes sykdom eller Lyme borreliose.
* Borreliose forårsakes av en gruppe bakterier som heter Borrelia-bakterier, som kan smitte både dyr og mennesker. Sykdommen smitter gjennom flåttbitt.
* I Norge er det spesielt i kystområdene i Østfold og nordover helt opp til Helgeland at man finner skogflått, men av og til rapporteres det om funn av skogflått lenger nord og i innlandet. Ofte kommer slike flått med «transportdyr» som fugl, elg eller rådyr.
* Forekomsten av borrelia i skogflått kan variere veldig fra sted til sted, og det er funnet smitte i alt fra 1–2 prosent til over 60 prosent av flått. Forekomsten er spesielt høy langs Sørlandskysten og i Brønnøysund.
* I 2019 ble det registrert 488 tilfeller av disseminert borreliose til MSIS. Med disseminert sykdom menes tilfeller hvor bakterien har spredd seg til organer i kroppen (for eksempel nevroborreliose, borrelia artritt). Hudutslettet Erytema migrants regnes som en lokal infeksjon og er ikke meldepliktig.
* Det vanligste og ofte eneste symptomet på en borreliose er et rødlig utslett som vokser utover bittstedet. Omtrent 90 prosent av dem som får borreliose, får kun Erytema migrants. Utslettet er vanligvis større enn 5 cm og kan oppstå 3–30 dager etter et flåttbitt.
* Den vanligste formen for disseminert borreliose i Norge og Europa er nevroborreliose. Ved nevroborreliose har bakterien spredd seg til nervesystemet. Den vanligste formen for nevroborreliose kalles Bannwart syndrom, som er en betennelse i hjernehinner og nerverøtter og kan gi betydelige smerter i nakken eller ryggen.
Kilde: Flåttsenteret / Folkehelseinstituttet
– En heltidsstilling
ØP har gjennomgått rundt hundre sider med dokumentasjon på sykehusinnleggelser, prøveresultater, korrespondanse med NAV, epikriser og dokumentasjon. Dokumentasjonen tegner et bilde av to jenter med en mangeårig, diffus sykdomshistorikk og mange utredninger. Helsevesenet klarer ikke å se særlig fremgang, og klarer ikke å gi et entydig svar på hva som kan hjelpe dem til å bli bedre.
Selv om Charlotte og Rikke har fått behandling – både i det norske helsevesenet og gjennom alternativ behandling i Tyskland og USA – så har de hatt et høyt sykdomsfravær på skolen, og foreldrene frykter for fremtiden deres.
– Hvordan tilrettelegger dere for utdanningen til barna?
– Det viktigste er at de har det bra og fungerer. På grunn av utfordringene tar Rikke videregående etter 23/5-regelen, mens Charlotte har droppet ut av videregående og går nå på folkehøyskole, sier Espen.
– Jeg mistet plassen på videregående fordi skolen ikke klarte å tilrettelegge. Jeg mener ikke at det sto på folkene som jobber på skolen; de ønsket gjerne å hjelpe til, men videregående skole er ikke innordnet slik at det er mulig for folk med ME. Dette gjorde også at jeg mistet min sosiale arena, sier Charlotte.
Ber om oppfølgingsplan
Espen og Monica er tydelig på at det har vært en heltidsstilling å følge opp jentene, og i perioder langt mer.
– Dersom samfunnet tilrettela bedre kunne jeg kanskje vært i jobb, og nå risikerer vi at også jentene ikke kommer seg videre, sier Monica.
– På hvilken måte tenker du at det kan tilrettelegges bedre?
– Gjennom en oppfølgingsplan der man blir møtt og ivaretatt av kvalifisert personell. Da ville også pasientene sluppet stigmatiseringen, mener Monica.
Under her kan du lese synspunktene til familiens fastlege Svein Wilvang, og spesialist i flåttbårne sykdommer, Randi Eikeland.