Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det ekstra viktig å vaske bilen

Artikkelen er over 4 år gammel

Men det gjelder å ta noen forholdsregler.

(Siste)

[broom.no] Å vaske bilen er neppe det som frister mest når det er snø og kuldegrader. Men bilen din trenger stell på vinteren også, og nå er det faktisk ekstra viktig å gi den en vask i ny og ne.

Dette gjelder særlig hvis du bor i en del av landet hvor veiene saltes mye, og det gjelder vel snart det meste av Norge.

Hvis saltet får sitte på lenge, kan det fort bli lakkrust og etter hvert enda verre ting. Derfor er det viktig å polere bilen skikkelig før vinteren kommer – og så holde den så ren som mulig gjennom vinteren.

Sitter ekstra godt fast

– Det betyr at den må vaskes. De færreste av oss har mulighet til å gjøre jobben hjemme på gårdsplassen på vinterstid. Men heldigvis har mange bensinstasjoner gjør-det-selv-løsninger, med blant annet høytrykksvask også på vinteren, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Han understreker at det er viktig å gå grundig til verks, særlig hvis det er en stund siden bilen sist ble vasket:

– Skitten sitter gjerne ekstra godt fast på denne tiden av året. Saltet stivner og blir til en grå masse. I tillegg er det fort gjort at det fester seg små asfalt-partikler til lakken. Dette må bort, og det klarer du sjelden bare med høyttrykk. Derfor er det best å gå bilen en omgang med avfetting, den sprayer du på fra vinduene og nedover. Husk også felgene, de trenger også en rens, forklarer Benny Christensen.

Få av vannet

– Men kuldegrader kan vel skape problemer her?

– Ja, du må ta noen forholdsregler og sørge for at vasken ikke skaper en masse problemer i etterkant. De store problemene går på fastfrosne dører og vinduer – og låser fulle av is. Det aller beste er om du har tilgang på en oppvarmet garasje eller kan sette fra deg bilen i et oppvarmet parkeringshus etter vasken. Da er det bare å vaske på vanlig måte, så kjøre bilen rett til tørking.

– Har du ikke den muligheten, gjelder det å tørke av så mye som mulig av vannet med en gang. Dessuten å bruke en silikonstift på alle gummilister og fylle låsolje i låsene – før du vasker! Jeg anbefaler også at du vasker bilen når den er varm, for eksempel etter en litt lang kjøretur, og at du tar en kjøretur rett etter vasken. Generelt er det lurt å vaske bilen ofte. Da blir også jobben enklere, fordi skitten ikke får satt seg skikkelig fast, avslutter Benny. (ANB)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.