Gå til sidens hovedinnhold

Mottok du en CARE-pakke etter krigen?

Artikkelen er over 1 år gammel

Da vil årets TV-aksjon gjerne snakke med deg.

Årets TV-aksjon går til CARE Norges arbeid for kvinners rettigheter. CARE ble opprettet i 1945 av amerikanske organisasjoner som ønsket å hjelpe Europa etter krigen.

300.000 pakker med klær, mat, bøker og leker ble sendt til norske familier etter andre verdenskrig. Totalt ble 100 millioner nødhjelpspakker sendt til europeere som manglet mat og andre nødvendige varer.

Fylkesaksjonsleder i Vestfold og Telemark, Vibeke Ravndal , jobber med den årlige dugnaden og nå etterlyser hun personer i Vestfold som fikk hjelp av CARE etter 2. verdenskrig.

– Det er vanskelig å forestille seg hvor ille det var i Norge på den tiden, men vi har vært i den samme situasjonen. Det er viktig å minne folk om. Vi ønsker å finne lokale historier om betydningen av å få denne hjelpen. Disse historiene viser at vårt samfunn også har vært avhengig av hjelp, og det er ikke så veldig lenge siden. Gjennom historier om CARE-pakkene kan vi øke nordmenns kunnskap om dette, sier Ravndal.

CARE-pakkene ble et symbol på medfølelse og sjenerøsitet. Mens Marshall-hjelpen var støtte fra amerikanske myndigheter til den norske staten, var CAREpakkene hjelp fra menneske til menneske.

Like muligheter og rettigheter

Like muligheter og rettigheter Årets TV-aksjon går til CAREs arbeid for kvinners rettigheter i noen av verdens mest sårbare områder. 400 000 kvinner skal få mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt. TV-aksjonen NRK går av stabelen søndag 20. oktober.

– Mobiliseringen av årets TV-aksjon er allerede i gang, og vi vil gjerne snakke med vestfoldinger som husker å ha fått en CARE-pakke, og høre lokale historier om betydningen av å få denne hjelpen, sier Vibeke.

TV-aksjonen 2019

■ TV-aksjonen NRK har blitt arrangert én søndag i oktober hvert år siden 1974. I år går TV-aksjonen av stabelen 20. oktober.

■ Årets TV-aksjon går til CAREs arbeid for kvinners rettigheter. 400.000 kvinner skal få mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt.

■ TV-aksjonen NRK er verdens største innsamlingsaksjon. Hvert år besøker 100.000 bøssebærere samtlige av Norges 2,3 millioner hjem.

■ Over 7.000 frivillige jobber fram mot aksjonsdagen for å mobilisere 100.000 bøssebærere.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.