Vi har en grunnfilosofi om at alle mennesker er like mye verdt i Norge, uansett foreldre, opphav, hudfarge eller legning. Det gjelder nå ikke for vaksiner. Det kan føre til at dugnadsånden i AS Norge blir satt på prøve, og svekkes.

Når regjeringen, med Erna Solberg og Bent Høie i spissen, sammen med FHI har bestemt at noen kommuner i Norge skal få flere vaksiner på bekostning av mange andre er det et dårlig signal. Nå er det ikke lenger slik at en innbygger i en kommune er like mye verdt som i de kommunene som nå skal få flere vaksinedoser.

Det har Folkehelseinstituttet regnet seg fram til er lurt for «AS Norge». Godt påvirket av dem som skriker høyest.

Det er mye mulig at en utregningsmodell på et skrivebord viser at vi kan spare noen fra å bli syke ved å skjevfordele vaksinedoser, men du verden for et signal regjeringen også sender ut om hvor i Norge det lønner seg å bo. FHI har, så vidt jeg har lest på deres hjemmeside eller i nyheter, ikke lagt ut en dokumentasjon på at skjevfordeling har vært en suksess i andre land.

Ja, det er helt klart riktig at hovedstaden Oslo har slitt med mye smitte. Det bor flest mennesker i Norge her, og det er mye arbeidsreising fra nabokommunene, samt at mange som bor der midlertidig reiser mye til hjemkommuner.

DeLillos sang i sin tid «Stakkars stakkars stakkars store, lille Oslo by». Ja, det er synd på innbyggerne i Oslo, men ikke noe mer enn innbyggerne i resten av Norge. Vi har de samme økonomiske utfordringene i næringslivet, og mange bransjer blør akkurat like mye som i de kommunene. Vi har de samme utfordringene i kulturbransjen, med avlyste arrangementer og festivaler.

Vi har de samme utfordringene med hjemmekontor-slitasje, ventekarantener og hjemmeskole i perioder. Vi har like lite med besøk i hjemmet og sosial omgang.

Vi er like drittlei alle sammen, men krummer nakken og tar fram munnbindet til alt vi skal, og bidrar til dugnaden. Som takk for det, blir vi «belønnet» med færre vaksinedoser i en tid der Larvik har hatt 135 smittetilfeller på ti dager.

I uke 20 får Larvik 1880 doser med vaksine, omtrent slik det har vært noen uker. En reduksjon på 35 prosent, betyr ca. 660 færre doser hver uke, og i løpet av juni blir det kanskje rundt 3.000 doser. Eller enda flere, siden antallet doser skulle trappes opp.

Satt på spissen betyr det kanskje at mer enn 3.000 mennesker i Larvik, og ikke minst deres barn, blir tvunget til å avblåse den etterlengtede drømmen om en litt mer åpen sommerferie. de kanskje kunne ha tatt med vaksinedose, holde seg hjemme. «Nei, barn, det blir likevel ikke ferietur, Erna har bestemt at noen andre skal få vaksinedosene vi skulle hatt».

Flere kommuner i Norge er også bekymret for at de ikke skal være ferdige med vaksinering til skolestart i august – i så fall vil det ramme barna også der.

Larvik er Norges største camping og hyttekommune i sommermånedene. Nå må mange i Larvik være hjemme, og se på strømmen av hytte- og campinggjester fra kommuner som nå er prioritert, komme til vår kommune.

Slik har vi sittet i flere omganger tidligere. Vi har sett på tilreisende bryte regler og anbefalinger; først hytteforbundet, så kom man til Larvik for å handle fordi ting var stengt på hjemstedet. Etter hvert fulgte man ikke den sterke anbefalingen om å handle hjemme før man reiste til en annen kommune, og så at man ikke skal spise ute.

Det siste rammet en restaurant i Larvik, på en av årets beste helger – på grunn av ren egoisme.

Nå blir spørsmålet for oss som skal stå i det i sommermånedene: Hvor mange av turistene som kommer i sommer er faktisk vaksinert, og hvor mange drar likevel på ferie, og blåser i dugnaden?

Hvis Erna Solberg og Co. vil stå fast på et umusikalsk forslag om skjevfordeling av vaksiner, bestemt etter at mange har fått forhåpninger om et nålestikk, burde hun kanskje sukret pillen for alle kommunene som blir forsinket med sin vaksinering. Hun kunne for eksempel sagt at kommunene som får 35 prosent færre koronavaksiner skal få mer av støtten i ulike koronaordninger, som en kompensasjon.

Det skjer neppe. «En for alle – alle for en» har vært et mye brukt slagord i historien, men nå er det altså litt nærmere «Mange får mer – resten er litt mindre verdt».