Gå til sidens hovedinnhold

«Nå bør politikerne stanse denne debatten og ikke skape unødvendig uro blant elever, foreldre og lærere»

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er all grunn til å stille spørsmål rundt begrunnelsen for å reise en debatt om fremtiden for musikk – og danselinjen ved Thor Heyerdahl videregående skole. La gå at dette bare er en rapport med noen tanker, men administrasjonen i fylkeskommunen forstår jo hvilket jordskjelv dette er i Larvik. Nå bør politikerne stanse denne debatten og ikke skape unødvendig uro.

På Facebook er det opprettet en egen aksjonsgruppe som vil bevare skoletilbudet i Larvik og på under et døgn nærmer gruppa seg 2000 medlemmer. Her er temperaturen høy og meningene mange, flere vil kontakte politikerne i fylkestinget og det er lokale folkevalgte som lover å kjempe mot at denne saken i det hele tatt kommer opp til politiske behandling. Det er politikere som lover å kjempe innad i eget parti og folk i kulturlivet som er en del av debatten.

Det engasjementet fra Larvik bør fylkeskommunen merke seg.

For knapt en uke siden publiserte Vestfold og Telemark fylkeskommune en artikkel på hjemmesiden sin med tittelen «Kulturfylke med stor K!» Her snakker Maja Foss Five (Ap), leder for hovedutvalg for kultur og Else Blom, direktør for kultur i fylkeskommunen, om sine ambisjoner for fylkets nye kulturstrategi.

– Vestfold og Telemark skal være kulturfylke med stor K. Vi skal tilrettelegge for at innbyggere og besøkende i fylket skal ha god tilgang på kulturopplevelser av høy kvalitet, og til at nyskapning og verdiskapning innenfor kulturfeltet kan skje i vårt fylke, sier politiker Maja Foss Five og viser til at de nå skal utvikle en kulturstrategi for Vestfold og Telemark.

Dagen etter at artikkelen blir publisert, kommer altså rapporten «mulige endringer i tilbudsstrukturen i videregående opplæring» som er ført i pennen av direktøren for opplæring og folkehelse i fylkeskommunen. Her skriver administrasjonen at de presenterer «mulige løsninger og aktuelle endringer», men det blir også presisert at dette er å betrakte som «ideer som vurderes.» Blant de tingene er altså å redusere antall plasser på musikk, dans og drama i fylket vårt med 40 eller 45 plasser og se på om programmet skal samles på tre skoler i stedet for fire som i dag. I rapporten blir det skrevet: «det bør særlig vurderes om tilbudet på Thor Heyerdahl skal videreføres.» Den setningen har altså tent fyr på debatten i Larvik.

Hvordan rimer dette notatet med de store vyene fylkeskommunen har om et «Kulturfylke med stor K?» Her kan man vel slå fast at timingen for å trekke opp denne debatten nå er ganske elendig. Selvfølgelig skal administrasjonen gjøre jobben sin og se på utvikling og økonomi, dessuten er det en lang vei fra å diskutere mulige endringer til faktisk å foreslå det, men det er mildt sagt et ganske umusikalsk forslag. Skal man ta bort den fremste utdanningsarenaen unge mennesker har for kultur i Larvik, samtidig som fylkeskommunen lanserer store vyer for kulturlivet? Det å ha et levende skolemiljø for musikk, dans og drama skaper positive ringvirkninger for hele samfunnet vårt.

Skal man se på økonomi og elevtall? Eller det større bilde med ungdommer som har trivsel på skolen sin og skaper positiv energi til et helt lokalsamfunn?

I Larvik har allerede flere politikere varslet at de vil kjempe mot dette og legge saken død. Mange ungdommer har det kreative som sitt mestringssted og det å sende unge mennesker til nabobyene for å gå på skole, vil utvilsomt føre til at kulturlivet her i byen vil miste et stort engasjement og mye talent.

Konklusjonen bør være klar: Ikke lag dette til en sak med unødvendig støy og usikkerhet, men sørg for at saken blir lagt i en skuff så fort som mulig.

LES OGSÅ:

Elevene i sjokk: – Dette er ikke greit

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.