Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det på tide med Fram-snakk

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er når de sportslige tidene er tunge at en klubb trenger støtte og supportere som bryr seg.

Det er liten tvil om at det har vært bedre tider for Norges eldste fotballklubb. Vi snakker om null poeng på fire kamper og rødt kort til en av spillerne i tre kamper på rad. Det er blytungt for et lag som før sesongen hadde som ambisjon å kjempe helt i toppen i årets liga.

Nå er presset på spillerne stort, og Fram må nesten ta årets første seier mot Vard Haugesund lørdag hvis laget skal klare å komme blant de sju øverste lagene. Det er nemlig bare 13 seriekamper før serien deles i to, og kun de sju beste lagene får spille i A-sluttspillet. Resten må kjempe for å unngå nedrykk. Nå har spillerne mulighet til å vise hva som bor i dem, men uten seier denne helga, blir veien særdeles lang.

Min gode kollega Henning her i ØP satte ord på hvor viktig serien i år er da han skrev en kommentar etter den første kampen i år. «Beklager Fram – det kan fort bli nedrykkspulje», en presis kommentar etter en tung seriestart. Nå er det opp til klubben å vise at han og andre tar feil.

Årets sesong må være ekstra tung for en klubb som har stolte tradisjoner. Det er ikke mange lag i Norge som har blitt seriemestere, men i premieskapet i Framparken står pokalen som beviser at klubben er en av få klubber som har tatt pokalen hjem. Den er fra sesongen 1949/50.

Det er vel også mange med hjertet i klubben som mener at Fram er den egentlige norgesmesteren i fotball i 1912. Da spilte laget fra Larvik finale mot Mercantile og vant kampen 2–1. Det ble imidlertid lagt inn protest fordi motstanderen i finalen mente at Fram hadde brukt en spiller som ikke hadde tillatelse til å spille. Protesten ble tatt til følge og Mercantile vant omkampen med 6-0, men det er vel liten tvil om hvilket lag som egentlig burde ha vært mestere.

Tradisjoner hjelper kanskje ikke så mye når det butter imot, men noen ganger kan det også være på sin plass å minne seg selv om at det har vært tunge, sportslige tider også før. Fram har vunnet pokaler, men har også opplevd tider med nedrykk og motgang. Denne sesongen er klubbens tolvte på nivå tre etter det siste opprykket i 2008 og Fram er faktisk den klubben som har vært nest lengst sammenhengende i 2. divisjon.

Det fascinerende med fotball er hvor fort ting snur, en seier kan være nok til å få tilbake troen på det man driver med. Stolpe ut, blir plutselig stolpe inn. Et heldig mål kan gi god flyt og troen kan komme tilbake etter noen gode prestasjoner. Det kommer alltid en ny kamp og poeng mot Haugesund, kan være vendepunktet. Så kan man ikke basere en kamp på flaks, men fotballen har som kjent de berømte marginene.

Det er sikkert noen som ikke unner Fram suksess også, og det må være lov. Fotball er følelser og ofte smaker motgang for en annen klubb, minst like godt som medgang for sin egen. Men holder du med Fram, er det på tide å bruke litt «Fram-snakk» igjen. I normale tider ville jeg sagt at folk burde dra på kamp for å støtte laget sitt, men det er spesielle tider med et begrenset antall seter som kan brukes i Framparken. Så kanskje det er andre ting du kan gjøre? Som å henge ut klubbflagget på balkongen, ta på deg drakta eller skjerfet, eller spørre klubben om du kan bidra med noe? En ekte supporter er der i både gode og onde dager, ikke bare når laget kommer langt i cupen eller kjemper om opprykk. Vi oppfordrer spillerne til å «blø for drakta» og det bør supporterne gjøre også.

(Det er nesten så jeg har lyst til å oppfordre kommunen til å henge opp Fram-flagget på kommunale stenger, men her er det vel best å være forsiktig ...)

Man bytter ikke fotball-lag. Jeg er oppvokst i Skien og dermed har jeg vært med Odd på opp- og nedturer. (Og det svir litt at Fram slår Odd som Norges eldste klubb med noen få måneder.) Likevel må jeg innrømme at jeg har rukket å bli svært imponert over Fram i den korte tiden jeg har jobbet i Larvik. Denne uka hadde jeg gleden av å få en omvisning i det nye anlegget til klubben, som fremdeles er under oppføring, med en entusiastisk leder Peder Farmen som guide. Han vet hvordan det er å ha motgang som spiller og som klubbleder, men har flere tanker i hodet samtidig.

Klubben tenker på denne sesongen, men investerer også tid og krefter i et helt nytt og fantastisk anlegg som viser ambisjoner om å spille på et enda høyere nivå enn gang i tiden. Det som likevel er mest imponerende, er den dugnadsinnsatsen som klubben kan vise til. Hver eneste dag kommer det folk som hjelper til med bygging, og sakte, men sikkert forandrer omgivelsene rundt fotballbanen seg til et nytt og moderne anlegg som alle kan være stolte av. Klubben er heldig som har så mange entusiaster som hjelper til, og det gjør godt å se at selv om det nå er sportslig motgang, så jobber Fram samtidig med kommende sesonger.

For hvorfor skal ikke Larvik klare å få en toppklubb i fotball om noen år? Skien har klart det, Sandefjord også. Mjøndalen lever fint ved siden av Strømsgodset, og Stabæk har vist at det går an å være et topplag rett på utsiden av Oslo. Her i byen kan vi også lære av storhetstiden da Larvik Håndballklubb var best i verden. Selvfølgelig kan Larvik hevde seg i fotball også, men da må man ha folk som tenker flere sesonger framover, som Fram gjør nå.

I Framparken reiser det seg nå et anlegg som kan huse et lag i de øverste divisjonene. Kan vi drømme om OBOS-liga og på sikt eliteseriefotball i Larvik om noen år?

Da må spillerne og trenerne gjøre jobben sin nå. Og alle med hjertet i Fram får sørge for litt Fram-snakk i tiden som kommer.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.