HØR PODKASTEN VED Å TRYKKE PÅ DENNE LENKA:

Maten på slutten av 1600-tallet var enkel, i forhold til det vi er vant til, med den rike tilgangen vi har på varer fra hele verden i dag.

Men forskjellene var store, så når Grev Gyldenløve inviterte til fest manglet ingenting. Bordene bugnet av både lokal og eksotisk mat når Herregårdens porter sto åpne for prominente gjester fra nær og fjern, og krydder var minst like populært, da som nå.

– De brukte antakelig mer krydder da. Folk blir ofte overrasket over hvor varierte de var i krydderveien, og det var veldig mye «varme» kryddere: Nellik, kardemomme, kanel, og uendelige mengder med sennep, forteller Aina Aske fra Larvik Museum.

Drikke var heller ikke mangelvare, når greven var vert.

– Vin og øl, det ble servert og inntatt stort sett gjennom hele dagen, sier Aske.

Og drikke blir det mer av i denne utgaven av jubileumspodden, når også fabrikksjef Geir Bjørshol fra byens egen mineralvannfabrikk er gjest hos Trond Aarstad jr., som er denne månedens programleder, i forbindelse med at byjubileets tema er Fra jord til bord:

Mange husker den mer kullsyreholdige hvite Farrisen, og lurer på hvorfor den gikk ut av produksjon.

– Da plasten kom så var jo det et helt annet materiale, og det viste seg at det er en begrensning i forhold til hvor mye kullsyre en plastflaske greier å holde på. Det går fint under tappingen, men den vil miste mye kullsyre i løpet av et par dager, så hvit Farris var rett og slett ikke mulig å holde stabil nok på plast, sier Bjørshol.