– Larvik har jo tatt mål av seg til å bli Norges poesi-by. I to år hadde vi en storslagen poesifestival her, men så var det stopp. Hva skjedde med de store visjonene om Larvik som poesihovedstad? spør Kjetil Vold.

Vi sjekker med leder for kultur og idrett i Larvik kommune, Bård Jacobsen.

– Jeg har undersøkt, og det som skjedde er at rådmannen den gang foreslo en videre satsing på en poesifestival (med årlig økonomisk ramme) for 2019 til 2022, men kommunestyret bevilget ikke midler, sier han.

Det ble altså ikke vedtatt en videreføring av kommunens satsing på «Poesihovestad Larvik» etter 2019. Poesiparken er for øvrig holdt utenfor, og ble ikke påvirket av utfallet av saken, siden det allerede var bevilget en egen årlig økonomisk ramme til det tiltaket.

Vi har satt oss på høye barkrakker inne i Pica Pica, for regnet gjør at det ikke frister å innta plenen der scenen skal være. Kjetil og Trond har gått i kompaniskap med Jan Carroll Henriksen på Pica Pica.

– Det hele starta med at vi hadde lyst til å skape noe hyggelig i Indre havn, forklarer Kjetil.

– Vi har et slagord, og det er «finn din egen Indre havn», humrer Trond.

Festivalen blir derfor ute og inne rundt Pica Pica, fredag og lørdag 15. og 16. juli.

LES OGSÅ: Nå er han malt på veggen igjen: – Dette er et kunstverk vi kommer til å være stolte over i lang tid

– Skremmer mange

– Poesi skremmer mange, slår Kjetil fast. Det var heller ikke noe stort betalende publikum på poesifestivalene som ble arrangert tidligere. Trond og Kjetil tror kanskje Larvik er for liten til den type festival.

– Derfor bruker vi det utvida poesibegrepet, gjerne der musikk er involvert, fortsetter Kjetil.

– Ordene står fortsatt sentralt, men i en utrolig variert innpakning. Da vi satt og planla, var vi innom by:Larm, som er den mest betydningsfulle musikkfestivalen som blir arrangert i Norge, sier Trond, og fortsetter:

– Det var der vi kom inn på småbylarm. Vi ringte Norsk Patentbyrå og Språkrådet, og ganske riktig, det er et nytt og godkjent ord.

Nå har de fått by: Larms velsignelse til å bruke Småbylarm.

– Larm er kanskje ikke det første en tenker på med poesi?

Det kan være litt larm med poesi også, humrer Jan, og forteller at duoen fra Horten, Baksaas + Høyer, står på programmet.

Forfatteren Fredrik Høyer og musiker Bendik Baksaas beveger seg et godt stykke inn i rappen og elektronika.

– Men først og fremst formidler Fredrik Høyer med ord. Det kule er at en ikke alltid vet om han opptrer eller bare begynner å snakke om noe, det er så bra, smiler Kjetil.

Norgespremiere

Da Trond Aarstad jr. var på poesifestival i Ulvik i fjor, fikk han en opplevelse han ønsker å gi videre til Larvik-publikummet.

– Sandra Kolstad, sier han begeistret.

Sandra Kolstad er norsk musiker, komponist, produsent og forfatter.

– I det siste albumet hennes, «Elv på himmelen» har hun tonesatte tolv dikt av Jon Fosse. Jeg fikk æren av å være med på scenen og lese et av Jon Fosse-diktene på nynorsk, stråler Trond.

– Nå skal hun legge Norgespremieren på sitt nye prosjekt til Larvik, hvor hun kombinerer den nye boka si, «To ord for ødeleggelser», og albumet «Burning Love», en forestilling om kjærlighet og endringer. Sandra Kolstad har nemlig hytte i Stavern, og vi tenker at denne festivalen vil knytte til oss både lokale og folk som er tilknyttet Larvik ved å ha hytte her, forteller Trond.

Larvik-musikeren Anders Buaas kommer med sitt nye album, «Edinburgh».

– Rein musikk er også poesi, forklarer Kjetil.

LES OGSÅ: Den eldre garde fikk en innføring i Bypakke: – Vi må være innstilt på at forandring fryder

– Vår «Girl in Black»

Kristian Kaupang og Kjetil Espeseth fra Viksfjord opptrer sammen med «Siste servering».

– De kommer til Mikrobølgen i helga, og så til Småbylarm i juli. Kjetil leser sine dikt, og Kristian spiller gitar og synger egne låter. Begge har nye ting å by på, forteller Trond.

Leon Jungreuthmayer er musikkartisten fra London som slo seg ned i Larvik. Han kommer til poesifestivalen.

– Den låta hans, «Better days», sier Trond og blir drømmende i blikket.

– Så har Horten sin «Girl in Red», og Larvik har i høyeste grad vår «Girl in Black», Hanna K. Pettersen. Hun er rå på gitar, og har akkurat spilt sin eksamensoppgave på Thor Heyerdahl videregående, forteller Kjetil.

Hanna spiller på Småbylarm.

– Vi blir den lille festivalen som kommer helga etter den største, nemlig Stavernfestivalen. Og vi har fått støtte fra kommunen og næringslivet, så vi skal være veldig prisvennlige, lover de tre entusiastene.