Nå får Torp snart nærmere 90 millioner kroner: – Dette er sårt trengte penger

FORNØYD: Gisle Skansen er glad for at Sandefjords lufthavn om kort tid får tilført nærmere 90 millioner kroner fra staten. Her sammen med Torps markedssjef Tine Kleive-Mathisen

FORNØYD: Gisle Skansen er glad for at Sandefjords lufthavn om kort tid får tilført nærmere 90 millioner kroner fra staten. Her sammen med Torps markedssjef Tine Kleive-Mathisen Foto:

Etter mye fram og tilbake i vår, vedtok Stortinget i juni at Torp skulle få sin egen krisepakke, grunnet store økonomiske tap på grunn av koronaviruset. Nå er pengene straks på vei.

DEL

(Sandefjords Blad) – Dette er sårt trengte penger. Vi er veldig, veldig glad for at ESA godkjente at norske myndigheter har anledning til å gi oss denne støtten.

Det sier Gisle Skansen, administrerende direktør for Torp Sandefjord lufthavn.

Vedtaket om pengestøtten ble gjort i midten av juni av et enstemmig storting.

I første omgang ble det også vedtatt at Torp skulle få drøyt 74 millioner kroner i krisepakke. Dette beløpet ble senere oppjustert til 88 millioner kroner.

Mistet gullsesongen

Siden den gang har saken blitt sendt videre til EFTAs overvåkningsorgan for godkjenning av vedtaket.

Det er jo stusslig. Vi har jo uansett en del kostnader.

Gisle Skansen, flyplassdirektør

Det er nå i orden, og dermed kan Torp i nærmeste framtid forvente å få overført pengene fra staten.

– Vi har tidligere spilt inn at vi har behov for over 130 millioner kroner. Selv om beløpet vi nå får, er et stykke unna det vi håpet på, er vi veldig glad for det vi får. Og vi kan rette nye forespørsler etter hvert som vi ser hvordan det blir framover, sier Skansen.

Inntektsfallet for Torp har vært dramatisk fordi nærmest all flytrafikk ble «strupet» over natten da Erna stengte ned landet i midten av mars. Vår og sommer er tida da flyplassen tjener penger.

– Flyplassdrift vinterstid går ikke så bra. Det er langt mindre trafikk og i tillegg har man utgifter til vintervedlikeholdet. Den tiden vi skulle tjene penger, ble det minimal trafikk og få reisende. Derfor er det veldig viktig med den pengestøtten vi nå får, sier Skansen.

Stort passasjerfrafall

På det laveste var driften på Torp ifølge Skansen nede i tre-fire prosent av det normale. Akkurat nå anslår han at Torp ligger på rundt 20 prosent av det normale.

– Det er jo stusslig. Vi har jo uansett en del kostnader, sier han.

Foruten at inntektene nå ligger på rundt 20 prosent av det normale, skisserer han (grovt anslag) at utgiftene ligger på rundt 70 prosent at det normale.

Slik fungerer det

Torp Sandefjord lufthavn er sterkt påvirket av koronakrisen. Her er en grovskisse av hvordan flyplassdrift i koronatiden fungerer:

Tapte inntekter: Få eller ingen flyvninger betyr færre penger inn i kassa, både fra flyselskapene (avgifter) og fra færre passasjerer, som legger igjen mindre i taxfree og på flyplassens serveringssteder.

Utgifter likevel: For å ivareta en viss flytrafikk, er det driftskostnader som løper uansett selv om inntektene blir lavere. Det gjelder utgifter til flysikring, beredskap (brann og redning), sikkerhetskontroll o.l.

– Normalt i juli har vi godt over 200.000 passasjerer. I år har vi hatt rundt 50.000, sier Skansen.

– Regjeringen har fulgt opp Stortingets vedtak, og jeg er glad for at Sandefjord nå får denne avklaringen og denne hjelpen videre. Lufthavnen har vært hardt rammet av tapte inntekter under koronasituasjonen, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i en pressemelding fra Samferdselsdepartementet.

Departementet opplyser samtidig om at det er et krav at lufthavnen må holdes åpen på en måte som er tilpasset forholdene og behovet, og at pilotskolenes behov skal ivaretas gjennom nødvendig bemanning av tårnet på Torp.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.