– Jeg var litt spent på hva de ville si, men nå er jeg bare lettet over at politikerne var så positive. Jeg satser nå i alle fall alt på å åpne i nye lokaler ved sankthanstider, sier hun.

Servering og salg inne

Tone Gyrid Nilsen er kunsthåndverker med yrkestittel gullsmed, og hun driver med eiendom i Skien. I mars i fjor kjøpte hun eiendommen Brunlanesveien 1497 i Nevlunghavn.

Eiendommen, som er fra 1930, er blant annet kjent for å inneholde dagligvareforretning, og ikke minst iskiosk, kun få meter unna bryggekanten i sommeridyllen. På eiendommen har det en gang også vært bensinstasjon.

I fjor førte hun driften av iskiosken videre, og nå skal kiosken framstå i ny form.

– Det kan jo være ruskevær også her ute, så jeg kommer til å sørge for at gjestene kan gå inn for å kjøpe is. Kanskje litt mer også. Kaffe for eksempel. Jeg får ta litt etter hvert, og så får vi se, sier den entusiastiske og energifylte dama.

Godkjente søknaden

Gyrid Nilsen har meldt flytting til Nevlunghavn, og skal nå i gang med å pusse opp det vakre bygget, både inn- og utvendig.

– Det er en stor jobb, men jeg skal renovere hele bygget, og jeg skal bo der, sier hun.

Den nye eieren av eiendommen har søkt om tillatelse til fasadeendring av bygningsmassen, oppføring av en bod på eksisterende veranda, og bruksendring av flere rom i bygget.

Kulturarv i Vestfold og Telemark fylkeskommune har vært positive til fasadeendringer og bruksendringer, mens de har vært negative til oppføring av boden. I utgangspunktet anbefalte Kulturarv også å bevare iskiosken slik den er i dag.

Administrasjonen i kommunen valgte i sin innstilling overfor politikerne å følge anbefalingene fra Kulturarv, og innstilte på å gi rammetillatelse til bruksendring, fasadeendring og utomhusarbeider i henhold til søknaden, med unntak av boden.

Etter et forslag fra Frps Tor Kåre Hansen Odberg valgte imidlertid politikerne, mot to stemmer fra Arbeiderpartiet, å godkjenne hele søknaden fra Gyrid Nilsen.

To innganger

For iskioskens del vil det i første omgang bli inngang fra siden på bygget, men planene går ut på å også ha inngang for kundene fra bryggesiden.

– I år blir det inngang fra siden, men neste år håper jeg å få til inngangen fra sjøsiden også, forteller Gyrid Nilsen.

Mange planer

Eiendommen ved bryggekanten i Havna er stor, og Tone Gyrid Nilsen har mange planer hun ønsker å realisere.

– Jeg ønsker å vise fram og selge noe av det jeg selv produserer, og jeg har et samarbeid med Galleri Osebro i Porsgrunn og kunsthåndverkere, forteller hun.

– Tenker du deg å ha aktiviteter rettet mot publikum i eiendommene hele året?

– Det blir nok snakk om sommersesongen med iskiosken i fokus i første omgang, og så får vi se hva som skjer etter hvert. Jeg er i første rekke utrolig glad for den responsen jeg fikk nå, og håper bare ikke Kulturarv sier noe annet, sier Tone Gyrid Nilsen til slutt.