(Nettavisen) Nye regler fører til endringer for deg som handler på nett. I denne oversikten som er laget av Nettavisen, finner du endringer det er greit å vite om.

1. Hva skjer?

Den norske regjeringen fjerner den såkalte 350-kronersgrensen for varer kjøpt på nett i utlandet 1. april.

Det betyr at det blir merverdiavgift fra første krone når du kjøper varer fra selskaper som ikke skatter til Norge, men til gjengjeld kan du handle for så mye du vil på nettsider som Amazon uten å frykte fortollingsgebyr.

2. Hvilke nettbutikker gjelder dette?

Det gjelder utenlandske nettbutikker som ikke er registrert i Norge, som Amazon, Asos og Wish. Nettbutikker som Zalando og Boozt er allerede registrert med norsk organisasjonsnummer og betaler avgifter til Norge, og de er ikke påvirket av dette. Varer uten merverdiavgift, som bøker, rammes heller ikke.

3. Så det betyr at alle varer blir dyrere?

Både ja og nei. Du må betale merverdiavgift, i utgangspunktet 25 prosent, for varer under en verdi på 350 kroner.

Med den endringen ville i utgangspunktet alle pakker automatisk også utløst en ekstraavgift på 149 kroner, ettersom det er gebyret Posten tar for innkreving av merverdiavgiften fra utenlandske nettbutikker.

Nå er det imidlertid klart at du slipper dette gebyret, i hvert fall i de fleste tilfeller. I stedet kan varene fortolles av nettbutikken du handler fra gjennom det såkalte VOEC-registeret, en forkortelse for VAT On E-Commerce, merverdi på netthandel.

I praksis betyr det at du bare trenger å betale merverdiavgift, men ikke fortollingsgebyr, når du handler på nett i utlandet.

Så det blir 25 prosent dyrere for varer under 350 kroner inkludert frakt, men billigere for varer over den summen, siden du slipper å betale ekstragebyret.

LES OGSÅ: (+) Kontrollørene har aldri opplevd maken: – Å utnytte dette er lavmål

4. Hvor mye billigere blir det?

En stor fordel er at du ikke trenger å tenke at du må handle for under 350 kroner i nettbutikken, grensen som tidligere utløste både merverdiavgift og fortollingsgebyr, så lenge nettbutikken er registert i VOEC.

En vare i en utenlandsk netthandel som kostet 400 kroner med frakt og uten avgift, ville tidligere typisk fått en totalpris på 649 kroner inkludert merverdiavgift (100 kroner) og fortollingsgebyr (149 kroner). Nå blir prisen bare 500 kroner (pris fra butikken pluss merverdiavgift på 100 kroner).

5. Betyr dette at jeg ikke trenger å betale fortollingsgebyr i noen utenlandske nettbutikker?

Nei, bare butikkene som er registrert i VOEC-registeret. For varer med særavgifter, som mat og drikke, vil også fortollingen skje ved grensen, og det vil trolig påløpe fortollingsgebyr. Skal du for eksempel bestille godteri fra Sverige på nett blir det svindyrt.

6. Hvordan finner jeg ut hvilke nettbutikker som er registrert i VOEC?

Her finner du listen hos Skatteetaten

Den inkluderer blant annet Amazon, Fruugo, Asos, Wish og mange andre kjente nettbutikker.

Listen vil bli oppdatert ettersom på Skatteetatens sider når flere blir registrert. Det skal også fremgå av kvittering eller faktura fra nettbutikken når norsk merverdiavgift er inkludert i prisen.

LES OGSÅ: Bestiller du dette på nett, risikerer du karantene

7. Hva skjer hvis jeg handler ved en butikk som ikke er registrert i VOEC?

I realiteten betyr det varen stoppes på grensen og du må betale moms, og fortollingsgebyr på 150 kroner, selv om varen har en mye lavere pris enn fortollingsgebyret. Selv en vare en én krone eller ti kroner vil i utgangspunktet utløse et fortollingsgebyr på 150 kroner.

I en overgangsperiode skal imidlertid varer under en verdi på 350 kroner ikke stoppes på grensen, men slippes gjennom, for å hindre opphopning av varer. I realiteten videreføres dermed 350-kroners grensen i en periode, noe som har satt sinnene i kok hos blant annet Virke.

8. Kan jeg kjøpe for så mye jeg vil uten å betale avgift?

Det nye systemet gjelder for varer opp til en verdi på 3000 kroner. Med andre ord kan du handle varer helt opp til denne prisen uten å betale fortollingsgebyr. Med andre ord åpner det andre muligheter for å kjøpe ting som tidligere var for dyre til å unnslippe fortollingsgebyr, som for eksempel klær og sko.

Denne ordningen er det enkelte som mener er en fordel for utenlandske nettbutikker.