Gå til sidens hovedinnhold

Nå som det ikke kommer flere ...

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg var på ekstraordinært kommunestyremøte i Sliperiet onsdag 27.02.2019, angående ansettelsene i NAV. Der kommer det frem at ansettelser er gjort ved en feiltagelse, og rådmann får høre at han har gjort en feil. Dette må han beklage og be om unnskyldning for. Jeg innrømmer at jeg er ganske fersk og uvitende når det gjelder politikk og om å ytre seg i denne settingen. Det som forundrer meg er retorikken. Selv om flere påpeker at det er føringer fra regjeringen som gjør at vi ikke kan ansette flere, i den delen av NAV, som jobber med flyktningmottak i Larvik kommune.

Det handler om flyktninger, og gjentatte ganger hører jeg «nå som det ikke kommer flere»... I min jobb med enslige mindreårige flyktninger er jeg med i et arbeidsutvalg av tilpasning av videre drift av boligene for EM, de enslige mindreårige flyktningene. Der snakkes det også om at det ikke kommer flere, så vi må se realiteten i øynene.

En av de fire boligene i kommunen, ble lagt ned i fjor, som en følge av at vi ikke får bosette flere enslige mindreårige. På kommunestyremøtet onsdag, kom det frem at det ligger i korta at en bolig til, vurderes lagt ned i 2019.

Jeg kjenner på en sorg over måten vi snakker på, vi pakker det inn, og det høres ikke så ille ut når vi sier, at vi må se realiteten i øynene. Det er kanskje trøstende å tenke at det ikke kommer flere? Det betyr jo at det ikke trengs boliger, og miljøterapeuter og miljøarbeidere? Det betyr også at de glimtene vi får fra nyhetene om flyktningene i krise, ikke er vårt problem. Eller er det faktisk det?

Det er overveldende og trist at den jobben vi gjør, og etterhvert begynner å bli utrolig god på, skal hviskes ut, fordi Larvik kommune må spare penger. Og nå tjener vi ikke penger på flyktninger lenger heller, sier de... Det er faktisk midler vi har fått overført til å ivareta disse mindreårige flyktningene som har vært med å skape de små overskuddene i Larvik kommunes økonomi, de siste årene.

Det har blitt «stykkpris» på barna, og det er ikke det samme om de er 16 eller 17 år «i stallen vår nå», som regnskapsfører i kommunen sa. Det er ikke mine ord. Videre påpekes det at vi ikke har nok ungdommer/ unge nok ungdommer, så vi må legge ned en bolig til. Og prognosene for de neste årene er dystre, nå som det ikke kommer flere.

Nå som regjeringen har bestemt at vi ikke skal ta i mot flere heter det, flyktningene selv har ikke fått velge. Vi lar oss lulle inn i denne virkeligheten, og det er lettere enn å se realiteten i øynene, Norge tar ikke i mot flere flyktninger. Og hvorfor skal vi egentlig det? Vi har nok med vårt. Det er barnefattigdom, eldreomsorg og miljøet vi vurderer å redde. Og ja det er jernbanen, det er Grandkvartalet, og det er NAV, som bruker for mye penger. Og ja jeg skjønner at vi ikke har flere penger!

Larvik kommune er fattig, og ja jeg skjønner at AS Norge også går ganske dårlig om dagen. Jeg merker det jo ganske godt selv, vet ikke om jeg skal kjøpe en ny elbil, og om jeg skal dra til London og Spania, 1 eller to ganger, eller pusse opp kjøkken og bad. Forresten må nok «spare» litt før vi pusser opp bad. Nei det er ikke lett for oss som har fortjent å ha det sånn passe.

Hva er effekten av det vi holder på med nå? Larvik kommune er landsledende på å ta i mot og integrere flyktninger, det kommer folk fra hele landet for å se hva vi gjør og hvordan vi jobber. Dessverre er dette arbeide ikke gratis, boliger for EM er noe av det dyreste vi gjør, men også noe av det beste og mest veldokumenterte, som vi vet at fungerer. All forskning sier dette.

Jeg har vært utrolig heldig å vært med å utvikle og jobbe i dette feltet i noen år nå, og jeg er utrolig stolt over den jobben som gjøres. Skal vi miste denne ekspertisen fordi Larvik kommune må spare penger? Om så er tilfelle må vi tørre å si: at nå som Norge ikke tar i mot flere, så må kanskje jeg finne meg i at jobben min forandres eventuelt blir borte, men da skal alle se realiteten i øynene og slutte å si at nå som det ikke kommer flere.

DET er regjeringen som har bestemt at vi ikke skal ta i mot flere flyktninger!

Kommentarer til denne saken