Gå til sidens hovedinnhold

Nå trenger de hjelp til å hjelpe: – Er helt avgjørende for driften

Elever ved Thor Heyerdahl vgs. er klare til å hjelpe barna i Peru, men trenger jobber.

Innsendt

− Vi oppfordrer både privatpersoner og bedrifter til å bidra til innsamlingsaksjonen ved at en elev eller to jobber hos dem torsdag 28. oktober. Det kan være hagearbeid, bæring av ved, male eller lignende, sier Ingjerd Beate Larsen, leder for Operasjon Peru ved skolen.

For 30. året på rad bretter elever ved Thor Heyerdahl igjen opp ermene én dag for å jobbe til inntekt for en skole og barnehjem i Monsefú, nord i Peru.

Årets Operasjon Peru er torsdag 28. oktober. Da skal alle elever jobbe for 400 kroner som går uavkortet til drift av skolen og barnehjemmet. Midlene er de helt avhengig av for å drifte videre det larviksmannen Dag Petter Svendsen startet i 1992.

Rekordmange til hjelpe

I år er rekordmange elever med i komiteen som jobber med aksjonen.

− Jeg har et spesielt forhold til Peru, og et sterkt ønske om å kunne hjelpe noen av barna som vokser opp der, sier Tomine Eidspjeld i Vg1.

Helt siden moren til Tomine kom hjem og fortalte historier fra Peru, har hun vært fascinert av det landet som kan by på vakker natur – men også bunnløs fattigdom.

− Det er mye elendighet, og om jeg kan bidra ved å hjelpe til i skolens innsamlingsaksjon, så gjør jeg mer enn gjerne det, sier Tomine.

Mange type jobber

Veldig mange elever skaffer jobbene selv. For de som ikke har jobb, er Peru-komiteen behjelpelige, og er helt avhengige av Larviks innbyggere.

− Dersom noen ønsker at elever skal jobbe hos dem, kan en ta kontakt med skolen, sier Ingjerd Beate Larsen.

Vilde Hatlo-Kvamme i Vg1 er nytt medlem av Peru-komiteen, og blant dem som er klare for å ta imot henvendelser fra de som trenger en hjelpende hånd.

− I tillegg ringer vi nå rundt til bedrifter for å høre om de kan hjelpe. Jeg håper også de ulike linjene på skolen tenker kreativt og bidrar ekstra til innsamlingsarbeidet. For eksempel kan vi på musikk og dans ha opptredener som det koster litt å komme inn på, sier Vilde.

Betyr enormt mye

Peru er ett av landene i verden som er hardest rammet av koronapandemien, med mange syke og døde. Derfor er innsamlingsaksjonen svært viktig.

− «Tantene» på barnehjemmet har ikke kunnet dra derfra på grunn av den høye smittefaren. Det er først nå i det siste de har hatt mulighet til å ta seg litt fri og dra hjem til familie og venner utenfor området, forteller Ingjerd Beate.

Hun snakket ofte med de som jobber ved skolen og barnehjemmet, og får løpende oppdateringer.

− Innsatsen til Thor Heyerdahl-elevene betyr enormt mye for barna. Alle har en tøff fortid med sterke historier som det er vanskelig i det hele tatt tenke at noen kan utsette små barn for.

Ved å kunne bo på barnehjemmet får de en trygg oppvekst med gode voksenpersoner rundt seg. De får psykologhjelp, utdanning og alt de trenger for en bedre hverdag og fremtid. Skolen bidrar dessuten med utdannelse til barna – noe som er viktig for et godt og trygt liv med muligheter uten fattigdom.

− Operasjon Peru er helt avgjørende for driften av barnehjemmet og skolen, det er derfor denne dagen er så viktig, sier Ingjerd.

Operasjon Peru

  • Ble stiftet av larviksmannen Dag Petter Svendsen (1967-2017) i 1992.
  • Bidrar til å kunne drifte et barnehjem med 18 barn, og en skole med ca. 200 elever, i Monsefú.
  • Fem videregående skoler bidrar: Thor Heyerdahl, Re, Holmestrand, Melsom og Voss.
  • I 2020 kom det inn til sammen 1,3 millioner kroner.
  • Elever jobber for 400 kroner hver.
  • Dato i år er 28. oktober 2021.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.