I helgen tikker det inn en e-post som gjør oss i godt humør. E-posten har et regneark som vedlegg. Avsendere er Mona og Frank Skorstad. De bor i Linneaveien på Veldre. Vi tar sporenstreks en tur dit.

En entusiastisk Frank tar oss imot. Mona smiler litt brydd og sier at dette er mest Frank sin greie. Frank tar oss med til en PC-skjerm, hvor regnearket dekker hele skjermen.

– Her er fasiten: Alle datoer som Bøkeskogen har blitt grønn siden 1976!

Mona og Frank har fra Linneaveien god mulighet til å følge hvordan det går med tretoppene i Bøkeskogen. Hele Linneaveien ligger vendt som en tribune mot raet som skauen ligger på.

– Vi startet med å skrive opp datoen for at Bøkeskogen ble grønn etter at vi flyttet hit til Veldre i 1975.

Mona kommer opprinnelig fra Skien og Frank fra Trondhjem. De traff hverandre i Porsgrunn i forbindelse med utdannelse på høgskolen. Frank flyttet til Bredochs gate i Larvik på 1960-tallet og fikk skauen tett på seg.

– Det var midt i tenårene, og det var ikke tvil om at skauen ble en god tumleplass, sier han med glimt i øyet.

Frank har vist loggføringen sin i ØP før, men nå nærmer vi oss snart en ubrutt rekke på 50 år.

– Det har kun vært en gang i alle disse årene hvor vi ikke var hjemme. Naboen dokumenterte dette med bilder og inspeksjon inntil vi kunne si at «nå er’n grønn».

Definisjonen av grønn er viktig:

– Bøkeskogen er grønn når de brune trekronene domineres av det grønne. Selvfølgelig er dette subjektivt, men vi har jo bygget opp erfaring på dette. Det er ikke tvil om når skauen er grønn!

Vi har allerede snakket med Erna Simonsen, som bor tett på skauen og som har gjort sin loggføring siden 1988. Kanskje vi nå får utvidet panelet vårt av folk med «grønnfaglig» kompetanse som kan hjelpe oss med årets dato?

– Mer enn gjerne! Vi er i gang med nedtellingen og følgen nøye med.

Hva er ytterpunktene i oversikten? Når ble Bøkeskogen tidligst og senest grønn?

– I 1979 ble skauen først grønn 25. mai. Det er det seneste punktet i denne tidsperioden. To ganger har den blitt grønn allerede 29. april – siste gang i 2019. Dette er det aller tidligste punktet i perioden 1976–2020.

Gjettekonkurransen vår er fortsatt åpen. Det er bare å fortsette å sende inn svar.

Vi går ut og inntar skauen i et komplett panorama. Frank tar på seg sin «grønnfaglige» kappe og sier:

– Basert på tidligere erfaringer, hvor været i april spiller godt inn, så er min vurdering at Bøkeskogen blir grønn rundt...

Stopp! Mer kan vi ikke røpe. Ellers blir det for mye «innsideinformasjon» til dere lesere. Frank har definitivt en kvalifisert gjetning, som Mona også går god for.

Vi drar fornøyd av gårde og har en følelse av at vi har gode og pliktoppfyllende observatører med oss i vurderingen av «når blir’n grønn».

Bøkeskogen

Larvik kommune har engasjert Trond Aarstad Jr. og fotograf Jon Magnus Skancke for å følge bøkekronenes stolte sus på vei mot den riktige fargen. Når blir den grønn i år?

På stiene vil de intervjue noen de møter, om hva Larviks stolte skog betyr for innbyggerne.

Østlands-Posten har fått lov å trykke tekstene og videoene de lager.

Nye videoer

Tidligere saker og videoer

Les også

Folk i skauen: «Vi er helt satt ut»

Les også

«Bøkeskogen er eksotisk»

Les også

Ragnhild og John bruker Bøkeskogen ofte

Trond Aarstad Jr. og Jon Magnus Skancke skal på oppdrag fra Larvik kommune følge Bøkeskogen de neste dagene, til den er grønn.