Gå til sidens hovedinnhold

Når Bølgen inviterer til ny utstilling, er det mange som kjenner en av utstillerne

«Turné» heter utstillingen som åpner i Bølgen lørdag. Nå stopper den i den gamle hjembyen til en av de fire kunstnerne.

Bak denne spennende utstilling står de fire kunstnerne Barbro Hernes, Fie von Krogh, Brita Been og Dorte Herup. Alle har arbeidet som kunstnere i en årrekke, og en av de fire drar du trolig ekstra godt kjensel på.

Mange har et forhold til Brita Been.

– Jeg jobbet 20 år på Gloppe og har sterke bånd til Larvik, fortalte Been til Østlands-Posten da hun holdt utstilling i Stavern for noen år siden.

De siste 20 årene har hun jobbet på heltid som kunstner og med utstillinger. I utstillingskonseptet Turné er det mangfoldet av kunstneriske uttrykksformer og teknikker som skal fremheves – med interesse for, og inspirasjon fra andre kulturer.

I en tid hvor faget kunst og håndverk står for fall i skolen, ønsker kunstnerne å belyse rikdommen av innfallsvinkler til læring som både kunsten og håndverket ivaretar.

Utstillingen har allerede vært vist flere steder i Norge, og nå har turen kommet til Larvik kunstforening.

– Disse fire kunstnerne har hatt et betydelig antall utstillinger, vunnet priser og utmerkelser og utført flere større utsmykningsoppdrag. Det er fire dyktige og rutinerte kunstnere vi presenterer i galleriet denne høsten. Med røtter i egen håndverksmessig tradisjon har hver og en av dem utviklet sitt særegne uttrykk gjennom tid. Med ulike materialer og uttrykksformer vil publikum kunne oppleve stor variasjon og mangfold i uttrykk og format og hvert enkelt arbeid blir fremhevet og gir gjenklang til helheten, beskriver Tone Tone H. Johansen i kunstforeningen.

Slik beskrives kunstnerne før utstillingen:

Brita Been, bosatt i Porsgrunn, arbeider med store og tydelige tepper for vegg og for gulv. Mønster er hennes fascinasjon, og mønstrenes mangfold gir uendelige muligheter for variasjon. Mønstrenes iboende struktur inspirerer henne og er en konstant kilde til begeistring og danner derfor basisen i hennes arbeid. Mønstrene blir bearbeidet, endret i størrelse, form og farge og til slutt materialisert gjennom den ni tidige prosessen det er å veve tepper.

– Siden 1983 har jeg vevet mine tepper og dekket flatene med mønster og farger av ulike slag. Jeg ser mønster overalt; strukturer, repetisjoner og rekonstruksjoner. Mønstre blir bearbeidet og omdannet til nye uttrykk, tidsmessige og tidløse, for deretter å bli materialisert gjennom den nitide prosessen det er å veve tepper. Tepper for vegg og tepper for gulv. Tepper til offentlig utsmykking og tepper for privat bruk. Røff kvalitet, vitale farger og store formater må kunne sies å kjennetegne verkene mine.

Dorthe Herup, bosatt i Holmestrand, arbeider med visuelle fortellinger om sine forfedre. Gamle foto av familiemedlemmer fra rundt år 1900 – 1930, gir utgangspunkt for arbeidene.

I en egen billedvev-teknikk gir hun hver av de avbildede et personlig uttrykk som samsvarer med den informasjonen hun klarer å samle om hvert enkelt familiemedlem. Dette er historieformidling for kommende generasjoner, samt et ønske om å vekke publikums interesse for familiegransking og egne familiehistorier.

I denne utstillingen viser hun portretter av familiemedlemmer fra rundt år 1900–1930 i egen billedvev-teknikk.

Barbro Hernes bor og arbeider i Tønsberg og Åsgårdstrand. Hun arbeider med keramikk og skulptur, alt fra bruksgjenstander til skulpturelle objekter hvor form og uttrykk står som det viktigste. Barbro dreier, støper og bygger i leira. Det er leire som materiale som fascinerer henne, stadiene i tørkeprosessen, fra det bløte rennende til det tørre harde. Dette spekteret gir et utall av muligheter og er for henne en evig inspirasjonskilde. Sporene etter teknikkene lar hun være synlig i arbeidene. Noen av arbeidene i utstillingen er fra serien «same – same, but different», med ulike vaser. Hovedideen her er å vise en form med forskjellige dekor og dermed forskjellig uttrykk.

Fie von Krogh er bosatt i Stavanger. Hun vil vise arbeider fra serien «Her STORY».

Her bærer smykkene erindringer om kvinners håndverkstradisjoner

I serien brukes også tidkrevende teknikker som filigran, stopping, stikking og søm som en påminning om gjemte og glemte skatter. Historier omhandler kvinners håndverkstradisjoner. Kvinners arbeid ble synbart gjennom vedlikehold, flid og tålmodighet.

Kunstverk som ikke rakk lenger ut i verden en husets fire vegger. I arbeidenes titler ligger en hyllest til kvinner som har arbeider for kunsten og for kvinners og barns rettigheter.

Utstillingen vil være å se i galleriet frem til begynnelsen av oktober.

Kommentarer til denne saken