– Newtonrommet i Larvik har flere ganger gjort seg bemerket i Norge. Derfor har Stiftelsen FIRST Scandinavia som eier Newtonkonseptet, valgt Larvik når de skal vise utenlandske interessenter aktiviteten i et Newton-rom. Det er morsomt at Larvik er på det europeiske realfag-kartet, sier styreleder Jan Ludvig Werner.

Forrige uke var besøket fra Litauen, der en gruppe på fire personer tok turen fra Panevėžys. Dette er den femte største byen i landet, og har om lag 117.000 innbyggere. Målet for kommunen her er å bygge et nytt STEAM-senter i 2020, og prosjektleder Vytautas Kalinauskas har tidligere besøkt Newton-konseptet i Bodø. Denne gang hadde han med tre kolleger til Larvik, blant annet administrerende direktør i kommuneadministrasjonen i byen. Målet er å ha et egent Newton-rom når senteret åpner neste år.

STEAM står for STEAM står for Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics, og delegasjonen fikk en god innføring med konseptet og lærte om fordelene med et Newton-rom. Blant annet fikk de høre hvordan undervisningen foregår i praksis, og se hvordan en 5. klasse fra Fagerli skole hadde tema Roboter og matematikk.

Alle skolene i Larvik har obligatoriske dager i Newton-rommet og i dette skoleåret vil ca. 2.500 elever være der minst én hel dag i Newton-rommet, noen flere dager. Målet er å gi flest mulig barn og unge gode lærings- og mestringsopplevelser med naturfag, matematikk og teknologi. Konseptet har siden 2003 utviklet seg til å omfatte et stort nettverk av Newton-rom, 33 i Norge så langt, og flere er under etablering. Danskene var de første til å lage sin versjon av satsingen i 2014, og i år er Skottland i gang med sitt Newton-konsept. Etter planen skal Tyskland, Nederland og Polen også åpne Newton-rom i 2020.

I Larvik er det Stiftelsen Realfag Larvik på vegne av kommune, fylke og næringsliv som eier og driver Newton-rommet.