Plast har blitt et stort problem de siste årene. Det har lang nedbrytningstid, og skader naturen og alt levende i den. Sven Marius Gjeruldsen-Halle forteller at plast som blir liggende i naturen smuldrer opp og blir til mikroplast. Denne mikroplasten blir ofte spist av dyr, gjerne av fisk, og dermed havner i matkjeden vår. I og med at vi mennesker spiser fisk vil vi også få i oss mikroplast og dens giftstoffer. Nå vil Larvik Høyre prøve å gjøre noe med dette.

– Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, sier Høyres representant i kommunestyre, Birgitte Gulla Løken.

LES OGSÅ: Sjekk hva Jonn Øyvind og Eva Therese fant på én dykkertur i Farris: – Vi klarer ikke å ta med oss alt

Samfunnsproblem, ikke partiproblem

Larvik Høyre ønsker å bevare naturen i Larvik så godt de kan, og de mener å bli flinkere til å rydde vekk søppel, spesielt plast-søppel, er en viktig del av dette.

– Her i Larvik hvor naturen er så fin burde vi gjøre hva vi kan for å ivareta den, sier lederen i Unge Høyre, Olav Roligheten Eftedal.

Både styremedlem i Larvik Høyre, Gjeruldsen-Halle, Eftedal og Løken er håpefulle på en positiv reaksjon fra kommunestyret.

– Dette er et samfunnsproblem, ikke et partiproblem, og jeg håper vi kan heve oss over politikken i det og samarbeide om dette, sier Gjeruldsen-Halle.

Engangsgrill-nei og strand-adopsjon

Noe av det de ønsker er blant annet å få satt opp griller rundt omkring i Larvik der engangsgrill blir mye brukt.

– Det rundt engangsgrillene er plast, og aluminium som selve grillene er laget av er heller ikke så fryktelig miljøvennlig å forsøple med. Det hadde jo også vært fint å minske antallet stygge svimerker i gresset, sier Gjeruldsen-Halle.

Han forteller at de er åpne til andre gode ideer om noen har.

– Vi føler vi har dekket hovedområdene, men vi har helt sikkert ikke tenkt på alt, sier han.

Et annet forslag de har er at Larvik kommune kan invitere folk og organisasjoner til å «adoptere» en strand. Denne ideen er inspirert av USA sin «adopt a highway».

– Tanken er at for eksempel en forening kan ta ansvar for en strand ved å rydde der så, og så ofte, og at det da blir satt opp et skilt der det står «Denne foreningen rydder og vedlikeholder denne stranda», forteller Løken.

Dermed vil også foreningen få rosen for at det er ryddig og fint, samtidig som det blir et eierskap til å ha det ryddig.

LES OGSÅ: En kandidat trekker seg, men her er en som gjerne utfordrer ordføreren: – Jeg skal være så ærlig jeg svarer ja hvis jeg blir spurt

Bedre håndtering av plast

Disse reglene går i stor grad ut på å bedre dagens håndtering av plast.

– Plast er ikke problemet. Håndteringen av plasten er problemet, sier han.

Løken mener at det ikke er kommunens ansvar å løse alt, og at hver enkelt person er nødt til å gjøre sitt. Likevel mener hun at kommunen må tilrettelegge for en bedring.

– Kommunen strekker ikke til overalt, men forhåpentligvis kan den hjelpe til med å gjøre det lettere for folk å være miljøbevisste, avslutter de tre Høyre-politikerne.

Her er plastvettreglene

■ Rydd opp etter deg 
Frivillige lag og foreninger – eller enkeltpersoner – som ønsker å rydde plast, får gratis hansker og solide søppelsekker fra kommunen.

Det settes opp skilt på de 10 mest utsatte plassene i Larviks turområder med oppfordring til at folk tar med seg søppel. De 10 plassene identifiseres i samarbeid med frivillige lag som vedlikeholder turstier – som Larvik og omegns turistforening. 

Det settes ut søppelkasser flere steder der en vet folk ferdes.

■ Hold kunstgressbanene grønne

Det kjøpes inn rister for å samle inn gummigranulat på alle kunstgressbaner Larvik kommune forvalter. Idrettslag inviteres til å kjøpe inn utstyr sammen med kommunen – med store innkjøp kan det oppnås bedre priser

■ Behold grillkosen – uten engangsgrill
Det settes opp inntil 10 fastmonterte griller på egnede steder i Larvik kommune – på steder der det i dag foregår utstrakt bruk av engangsgrill

■ Hold anskaffelsene plastfri

Larvik kommune stiller krav til redusert plastbruk fra leverandører der bruk av engangsplast i utstrakt omfang kan være aktuelt (kantineleverandører, omsorgstjenester mv.)

■ Reduser plastbruken i næringslivet

Larvik kommune setter i gang en kampanje rettet mot næringslivet, for å få redusert plastbruken. En slik kampanje kan gjerne kjøres i samarbeid med Larvik Næringsforening, eller gjennom etablerte ordninger som f. eks miljøfyrtårnordningen

■ Adopter en strand

Larvik har mange strender. Larvik kommune inviterer folk og organisasjoner til å «adoptere» en strand – gjerne etter modell av «adopt a highway» i USA

■ Mindre plast i barnehagene

Mange foreldre bruker plastposer til sko, klær og annet i barnehagene. Larvik kommune skal tilby tøyposer til alle nye barn i barnehagene – gjerne i samarbeid med næringslivet.

■ Legg til rette for sortering av plast

De 10 mest brukte offentlige søppelkassene skal tilby sortering av plastavfall