Gå til sidens hovedinnhold

Sjelden sumpmaur funnet i Vestfold

Artikkelen er over 3 år gammel

Norge har så langt registrert 66 maurarter, den siste ble nettopp funnet etter mye leting.

(Tønsbergs Blad)

Sumpeitermaur (Myrmica gallienii) var kun funnet på seks steder i Sverige og to i Danmark. Da insektforsker Frode Ødegaard etter mye leting fant den i Hof i Vestfold, fikk han maurskjelven, ifølge Norsk institutt for naturforskning (NINA). Denne mauren er nemlig sjelden og lever, ulikt andre maur, ved vann og sumpområder som jevnlig oversvømmes.

–Når vannet kommer skalker mauren alle luker i bolet, og danner levende flåter av maur som klamrer seg til hverandre og vegetasjonen som stikker opp av vannet. På det viset holder de seg flytende til vannet trekker seg tilbake, og marka tørker opp, sier Ødegaard.

LES OGSÅ: Se hva Lille Kattepus har stjålet med seg hjem!

For dem som syns maur kun er irriterende og til tider plagsomme, kan det opplyses at de har svært viktige funksjoner i økosystemet.

– Maur bearbeider jorda, og frigjør næringsstoffer for plantene. På verdensbasis snur de på og beriker faktisk mer jord enn meitemarken. De er dessuten viktige predatorer på andre insekter og edderkopper, og kan derfor regulere skadedyr og utbruddsarter. I tillegg bidrar de til frøspredning, og kan også hindre gjengroing i visse områder, sier Ødegaard.

LES OGSÅ: Nå kan Steinar bruke båten igjen: Ut av redet kom det to små andunger

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.