Bør en egentlig kvitte seg med sukkermaur?

Frode Ødegaard er ekspert på maur. På dette bildet sitter han ved Norges eneste kjente tuen av den sjeldne taigaheimauren.

Frode Ødegaard er ekspert på maur. På dette bildet sitter han ved Norges eneste kjente tuen av den sjeldne taigaheimauren. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Kravler det sukkermaur på kjøkkenet? Her har du noen tips til hvordan du kan bli kvitt sukkermaur, men legg deg gjerne på minnet det eksperten sier også:

DEL

– Jeg ønsker å fokusere på de positive sidene med maur, sier seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning (Nina).

Vinterkulda er borte, og når det blir varmt kommer sukkermauren fram. Men sukkermaur i huset er ikke noe folk flest ønsker seg. Leter du etter tips for å bli kvitt sukkermaur så er det mange å ta av. Og har du et problem med maur i huset er det kanskje fristende å drepe dem man kommer over.

Men eksperten har et viktig poeng;

– All behandling er avhengig av at dronningene blir tatt ut. Dersom arbeidermauren blir drept før den kommer tilbake til tua med søtstoffet er behandlingen mislykket, sier han.

Dropp kjerringråd mot maur

Slik ser en svart jordmaur ut. Den kalles også sukkermaur og er mellom 3,5-5 mm lange.

Slik ser en svart jordmaur ut. Den kalles også sukkermaur og er mellom 3,5-5 mm lange. Foto:

Dermed er det kanskje ikke så smart å fôre sukkermauren med blandinger av bakepulver og vaniljesukker eller eddik og Zalo. Noen sverger også til en blanding av melis og natron som frister mauren og fører til at den eksploderer. Dette er kanskje ikke så virkningsfullt som det tilsynelatende kan se ut som.

Fakta om svart jordmaur (sukkermaur)

■ Svart jordmaur kalles av mange sukkermaur.

■ De lever i hele det sørlige Norge, opp til Trøndelag.

■ Maurene lager gjerne bol under heller utendørs eller ved grunnmuren.

■ Sukkermaur kan ikke gnage i uskadet trevirke, men de kan lage bol i isopor.

■ Sukkermauren elsker søtmat og sper på kosten med smådyr.

■ De leter gjerne etter mat innendørs før sommervarmen kommer, men forsvinner ut av huset av seg selv når det blir varmt ute.

■ Svart jordmaur kan ha samfunn på opptil 10.000 individer.

■ For å bli kvitt irriterende sukkermaur bør du legge ut åte som maurene tar med tilbake til dronninga i bolet. Kun ved å drepe dronninga blir du kvitt maurproblemet.

■ En dronning kan bli 20 år gammel.

Kilde: Nina, Folkehelseinstituttet

– Dersom man ser seg nødt til å bekjempe maurkolonier i hus, er det lurt å velge å legge ut et middel som arbeiderne tar med tilbake til dronninga slik at hun blir forgiftet. Husk at all kjemisk behandling kan innebære både helsefare og skade på naturen ellers, opplyser ekspert på maur, Ødegaard.

Les også: – Ofte trengs totalsprøyting, og det er der jeg kommer inn.

Hvilken nytte har vi av maur?

– Men hvilken nytte har vi egentlig av disse maurene?

– Maur er svært nyttige både i omsetning av næringsstoffer i jorda, kontroll av skadedyr og spredning av frø hos mange planter.

Sukkermauren (svart jordmaur) trives gjerne i bol under heller på plenen, eller ved grunnmuren. Derfor er det ikke uvanlig at de kommer seg inn i huset når varmen stiger. Der har de gjerne lett tilgang til mat.

– De er glad i søt og proteinrik kost som de mater larvene med. Og de er kanskje den vanligste arten som kan komme inn i hus, sier Ødegaard.

Når det blir varmt ute, forsvinner mauren ut på leting etter mat. Men når varmen kommer vil vi også oppholde oss mer ute. Og da er det andre plagsomme insekter som dukker opp: Dårlig nytt for deg som ikke liker veps.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken