Naturkatastrofen på Ask

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.En tragisk utgang på dette året. Fra covid-19 og Corona til kvikkleireskredet som har rammet bygda Ask, Gjerdrum kommune med 7000 innbyggere. Både Kongen og statsministeren måtte skrive om sine nyttårstaler pga. dette forholdet. Bygda som har ski-esset Maiken Falla Caspersen og nabokommunen Nannestad har Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard i manntallet. Et ras på nesten en kilometer og en bredde på ca. 300 meter og høyde på 15 meter. NGI uttaler at det er største naturkatastrofen siden 1893.

Min første jobb etter endt sosialhøyskole var som miljøterapeut/styrer på Kveset Ungdomshjem. Gjerdrum. Institusjonen var for vanskeligste ungdommer i alderen 14 – 18 år fra Oslo kommune.

Det er mange personer og organisasjoner som gjør en imponerende innsats for å redde mennesker fra leireskredet i Ask, Gjerdrum. Nå sist på nyhetene i dag tidlig; 2.1.2021 var intervjuet var fartøysjefen for Sea King helikoptret som hadde base på luftforsvaret, Rygge. Han ville dele innsatsen med alle som hadde medvirket fra nødetatene, De hadde tatt opp 13 personer direkte fra rasområdet.

Jeg hadde selv gleden å fly Sea King under mine arbeidsoppgaver i Nordsjøen på plattformer/boreskip i 1974 og 1991. Sist jeg var ute så var jeg også sikkerhetsklarert for offshore virksomhet. Luftens helter er helikopter innsatsen. Vi må fortsatt leve i håpet om at finnes muligheter for liv. Når en ser hvordan bygda Gjerdrum stiller opp for hverandre i en kollektiv dugnad så er det imponerende. Folk viser det beste i seg selv. Nå er det viktig å vise mestring og at ingen ting skal være umulig. Det er imponerende å se det samholdet og lojaliteten vi har til våre politikere når det gjelder håndtering av kriser i landet vårt. Likeledes et det å se på at en forbilledlig informasjonsprosess har blitt håndtert av politiet og nødetatene i fellesskap. Vi har flere ass. helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Det er nå viktigere enn noen gang og vise solidaritet ikke bare i Gjerdrum kommune og fra statens side. Men vi må også ta høyde for at det er mange i Larvik som lider etter korona og som også har behov for all mulig hjelp økonomisk og materielt.

Larvik har allerede før krisen en vesentlige høyere andel av barnefattigdom. Jeg har tillit til vårt politiske lederskap med ordfører Erik Bringedal, varaordfører Rune Høiseth og Olav Nordheim tar de nødvendige tak i dette.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken