Ann Mari fikk nei til pleiepenger for sønnen: – I stedet fikk jeg et krav fra Nav på 500.000 kroner

I FULL JOBB IGJEN: Ann Mari Bergtun i Sandefjord kunne ikke jobbe fullt da sønnen Markus bodde hjemme. Etter å ha fått nei til pleiepenger, ble det en tøff tid. Nå er hun imidlertid i 100 prosent jobb.

I FULL JOBB IGJEN: Ann Mari Bergtun i Sandefjord kunne ikke jobbe fullt da sønnen Markus bodde hjemme. Etter å ha fått nei til pleiepenger, ble det en tøff tid. Nå er hun imidlertid i 100 prosent jobb. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg fikk en økonomisk smell og gikk i kjelleren, forteller Ann Mari Bergtun. I stedet for pleiepenger for å yte omsorg for sin funksjonshemmede sønn, fikk hun en gigantregning fra Nav.

DEL

(Sandefjords Blad) Leserbrevet Ann Mari Bergtun fra Sandefjord skrev i fortvilelse for syv år siden da Nav ga henne avslag på søknaden om pleiepenger, går som en farsott på Facebook nå.

Hennes «Søknad om jobb», som ble publisert i Sandefjords Blad i mai 2010, er nå – flere år senere – delt flere tusen ganger på Facebook av privatpersoner og grupper. Ann Maris brev i sarkastiske ordelag er hittil lest av over 140.000 nettlesere.

– Jeg tror dessverre dette er like aktuelt i dag. Jeg fikk senest i går en telefon fra en mamma i Vestfold som forteller at også hun fikk avslag på søknad om pleiepenger fordi sønnen hadde for lite fravær på skolen, sier Mari Ann Bergtun til Sandefjords Blad i dag.

Navs kommunikasjonsavdeling påpeker at det har vært endringer i lovverket og saksbehandlingen i de årene som har gått siden Ann Mari Bergtun skrev leserbrevet sitt i 2010.

HER (ekstern lenke til Nav) kan du lese mer om hvilke kriterier og begrensninger som gjelder for pleiepenger. Nye regler trer i kraft til høsten.

«Sykt forskrudd»

Ann Maris sønn Markus har en muskelsykdom som gjør at han bare kan bevege hender, føtter og hode. Han trenger derfor hjelp til alt.

I leserbrevet i 2010 «søkte» Ann Mari jobb hos Nav. Hun uttrykte at siden hun fikk nei til flere pleiepenger – som utgjorde en vesentlig del av hennes livsgrunnlag i og med at hun måtte være tilgjengelig for sønnen – trengte hun en annen inntektskilde i stedet. Derav «jobbsøknaden».

I kommentarfeltene på Facebook de seneste dagene uttrykkes støtte til Ann Mari og forargelse mot «systemet»: 

– Det er sykt forskrudd dette systemet vi har i gode Norge ...«rister på hodet» ... tragisk for oss som opplever det akkurat slik som hun beskriver det ..., skriver én.

– Fantastisk bra skrevet. Ironi, sarkasme, humor og alvor, heter det fra en annen.

– Nav Forvaltning er paragrafryttere til fingerspissene dessverre, er ordlyden til en tredje.

De siste dagene har Ann Mari fått flere henvendelser og venneforespørsler på Facebook fra folk som har lest det syv år gamle innlegget hennes.

LES OGSÅ: Naeema (76) får beholde leiligheten sin – NAV snudde

– Krevd for en halv million

Så hva skjedde egentlig etter leserbrevet hennes i 2010?

Ann Mari forklarer at Markus den gangen var 17 år. Han bodde annenhver uke hos henne og faren. Siden Markus trengte hjelp og omsorg når han ikke var på skolen, kunne hun ikke jobbe fullt, bare 30 prosent. Hvert halvår måtte hun søke på nytt om pleiepenger, som dermed utgjorde en vesentlig del av inntekten hennes.

– Jeg fikk avslag fordi de mente jeg ikke var kvalifisert for pleiepenger lenger, siden Markus hadde for lite fravær på skolen. Han hadde 40 prosent fravær – han var etter Navs syn altså for lite hjemme til at jeg kunne motta pleiepenger, husker hun.

Jeg stusset, for jeg tenkte at dersom Nav mener at man har snytt dem for en halv million, blir man jo nærmest «puttet inn».

Ann Mari Bergtun

Det ble vanskelig økonomisk, og det ble verre da hun ikke hadde råd til å sitte på huset som følge av skilsmissen med sin daværende mann. Så kom et enda større sjokk:

– Ikke nok med at jeg etter mange år som pleiepengemottaker fikk avslag. Jeg fikk også et annet brev fra Nav – en regning på 500.000 kroner. De ville ha tilbake en del av pleiepengene, fordi de mente jeg hadde oppgitt feil lønn. Da gikk jeg i kjelleren.

LES OGSÅ: Ønsker mer ansvar til NAV lokalt

Advokat løste saken

Da hun mistet huset og en tid måtte bo hos broren, kunne heller ikke Markus bo hos henne – han trengte en bolig tilrettelagt for rullestol. Derfor flyttet han til faren, før han senere fikk omsorgsbolig i Hvidtgården i Sandefjord.

– Så hørte jeg ingenting fra Nav, annet enn at jeg ble trukket for 2.000 kroner i måneden. Jeg stusset, for jeg tenkte at dersom Nav mener at man har snytt dem for en halv million, blir man jo nærmest «puttet inn».

Ann Mari kontaktet advokat, som ettergikk papirene. Ett år senere var saken ute av verden.

– Jeg fikk tilbake alle pengene de hadde trukket meg for og kravet ble slettet. Nav hadde sendt saken til sin egen juridiske avdeling for å se om de kunne gå videre til anmeldelse. Svaret fra juristene var at jeg «overhodet ikke hadde gjort noe ulovlig». Nav forvaltning arkiverte dette uten å informere meg, sier hun.

LES OGSÅ: Dette tilbudet skal begrense dokumentsnoking hos Nav

I dag jobber Ann Mari 100 prosent i Sandefjord og trenger ingen ytelser fra Nav. Markus er 24 år og bor fremdeles på Hvidtgården.

– Han har et fint assistentteam rundt seg, forteller moren.

Hun synes det er synd at pleiepengedrakamp skal skape vanskeligheter for andre i dag, syv år senere.

– Det setter folk i en forferdelig situasjon, når helsa til barnet deres gjør at de ikke kan være i ordinær jobb. Jeg tror ikke Nav helt vet hva det gjør med folk. Siden jeg bare kunne jobbe 30 prosent, var pleiepengene faktisk lønna mi.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken