Klar til dagsverk for Peru

Operasjon Peru: Operasjon Peru arrangeres for 23. gang på videregående skole i Larvik og Peru-komiteen på Thor Heyerdahl vdgs er klar– (f.v.) Herman Sannerholt, Lena Gusland, leder Marianne Henrikke Lindgaard-Berntsen, Jenny Myrland Johansen, Giahuy Petter Tran og koordinator Ingjerd Beate Nyhus Larsen. Foto: Svend E. Hansen

Operasjon Peru: Operasjon Peru arrangeres for 23. gang på videregående skole i Larvik og Peru-komiteen på Thor Heyerdahl vdgs er klar– (f.v.) Herman Sannerholt, Lena Gusland, leder Marianne Henrikke Lindgaard-Berntsen, Jenny Myrland Johansen, Giahuy Petter Tran og koordinator Ingjerd Beate Nyhus Larsen. Foto: Svend E. Hansen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Navn i dag: Operasjon Peru

Dagsverk-aksjon til inntekt for barnehjemmet og skolen i Monsefú i Peru. Arrangeres 15. oktober for 23. gang av videregående elever i Larvik.

– For 400 kroner kan du kjøpe et dagsverk av en våre elever 15. oktober. Pengene går uavkortet til Peru-aksjonen.

For 23. året på rad skal elevene ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik skaffe penger til barnehjemmet og skolen i Monsefú i Peru, som i sin tid ble startet av Larvik-mannen Dag Petter Svendsen.

– I fjor greide Thor Heyerdahl vdgs å få inn 400.000 kroner, som utgjorde halvparten av alt som kom inn ved aksjonen. Målet i år er å slå dette og helst runde en halv million kroner, sier leder i Peru-komiteen ved skolen, Marianne Henrikke Lindgaard-Berntsen. Hun og Lena Gusland er eneste gjenværende fra fjorårets komité, men i elevrådet var det flere som meldte seg frivillig til komiteen, som hadde sitt første møte fredag og er klar til innsats.

Mye som skal gjøres

– Aksjonsdagen er 15. oktober. Det er tilsynelatende langt fram, men det er mye som skal gjøres, og høstferien kommer imellom, så nå går det slag i slag for komiteen i ukene framover. I alt er det 1.625 elever som trenger jobboppdrag, så det er mye som skal organiseres og koordineres sier Lindgaard-Berntsen.

Trenger jobber

Hun framholder at elevene oppfordres til å skaffe seg jobboppdrag selv, men komiteen er også klar til å ta imot henvendelser. Noen elever, for eksempel på musikklinjen, kan påta seg musikkoppdrag eller vil stille som «gatemusikanter» på kjøpesentre og lignende.

– Vi tar på oss praktisk talt alt av overkommelige jobber både for privatpersoner og bedrifter – hagearbeid, vedkapping, rydding, vask av hus eller butikklokaler, osv. Prisen hver elev tar er 400 kroner, men det er selvsagt anledning til å betale mer, hvis man vil støtte Peru-prosjektet litt ekstra. De som har jobber å tilby på aksjonsdagen kan kontakte oss ved å ringe til skolen eller sende en mail til perukomite@hotmail.com eller marianne@lindeveien.no.

De elevene som av en eller annen grunn ikke får jobboppdrag, vil på aksjonsdagen bli sendt ut på bøsseinnsamling, som man håper vil bli tatt godt imot av Larvik-folk.

Flere i Vestfold

Foruten Thor Heyerdahl vdgs, deltar også andre i Vestfold–Holmestrand, Re og Melsom videregående skoler–i aksjonen.

– Vi velger Peru-aksjonen i stedet for Operasjon dagsverk, som jo går til forskjellige prosjekter. Peru-aksjonen følger samme prosjektet hvert år, slik at vi kan følge opp og se at vår innsats hjelper. Barnehjemmet og skolen er avhengig av bidragene fra aksjonen. I tillegg bidrar Komplett.no med penger til investeringer og har blant annet finansiert et bygg til yrkesskole. Nettopp yrkesutdanning gjør elevene fra Monsefú etterspurt i arbeidslivet, sier Marianne Henrikke Lindgaard-Berntsen.

Mange reiser over

23 år med Peru-aksjoner har skapt et nært forhold mellom barnehjemmet og skolen i Peru og ungdom fra Larvik.

– Nå er det en av våre tidligere elever, Irene Elise Hamborg, som er leder for barnehjemmet og skolen. Mange Thor Heyerdahl-elever har også reist til Monsefú og jobbet som frivillige når de er ferdig med skolen her, forteller Ingjerd Beate Nyhus Larsen, koordinator i Peru-komiteen og styremedlem i Prosjekt Peru.

Artikkeltags