– Det er klart det var moro. Tidligere har jeg bare fisket i sjøen etter makrell, torsk og sjøørret, men dette var noe ganske annet. Laksen hogger så en virkelig kjenner det, forteller 14-årige Andrea Vrangsund fra Helgeroa.

Hun hadde bare fisket i en halv time da den 4,7 kilo tunge laksen satt på sluken. Så begynte kampen for å få den velberget på land ved Kallebergøya.

LES OGSÅ: Rekordfiske i Kjærrateina – folk har strømmet til som aldri før

– Jeg brukte vel et kvarters tid, men det gikk egentlig greit. Laksen satt godt og det var bare å kjøre den litt, så seg den innover. Jeg får prøve utover dagen og se om jeg kan få flere, sa Andrea da vi snakket med henne fredag formiddag. Hun er ikke i tvil om at laksefiske er noe hun kommer til å prøve flere ganger.

 

Det gjør sikkert de andre 20 ungdommene som deltok på Camp Villaks i Brufoss de to siste dagene. Og fisk fikk de også. I tillegg til Andreas laks var ei gjedde og nok en laks dratt velberget på land.

– Svært vellykket

Camp Villaks er et samarbeid mellom Norske Lakseelver og Norges Jeger- og Fiskerforbund. I Lågen er for øvrig Brufossfisket en aktiv part og de låner ut gratis laksevald, noe som er helt nødvendig for at slikt tilbud til ungdom mellom 14 og 18 år skal kunne gjennomføres.

LES OGSÅ: Sjelden og svartelistet lakseart tatt i Lågen bekymrer forsker: – En mer aggressiv art

– Og årets arrangement har vært svært vellykket, selv om det ble tatt mer fisk i fjor. Slikt varierer imidlertid og for ungdommene kan det være vel så viktig å treffe andre likesinnede, ligge ute i lavvo og lage sin egen mat i strålende vær ved Lågen. Slikt er jo en opplevelse i seg selv og forhåpentligvis en spore til å fortsette med laksefiske, selv om det selvsagt er aller mest moro når laksen biter, sier Atle Rødal som er leder av Lardal Jeger og Fiskerlag.

Kursing og sikkerhet

På villakscampen i Brufoss lærte de 21 ungdommene langt mer enn akkurat det å stå i elva og fiske. For eksempel var sikkerheten satt i høysetet.

– Det er klart at instruksjon i de forskjellige fisketeknikkene – flue, sluk og mark – er viktig og det fikk ungdommene være med på. Men sikkerheten under fisket blir det også lagt sterk vekt på. Det er jo ikke bare bare å stå ute i en strømstor elv og samtidig konsentrere seg om å fiske. Det gjelder å lese elva og redningsvest er et absolutt krav, sier Rødal.

Landsomfattende tilbud

Camp Villaks er kalt sommerens store fiskeeventyr for ungdom og landet rundt får unge fiskeentusiaster prøve seg i noen av Norges aller beste lakseelver: Altaelva, Kongsfjordelva og Lakselva i Porsanger (Finnmark), Bjerkreimselva og Suldalslågen (Rogaland), Gaula i Sunnfjord (Sogn og Fjordane, Lygna (Vest-Agder), Målselva (Troms), Otra (Vest-Agder), Saltdalselva (Nordland), Surna (Møre og Romsdal), Vosso-Bolstadelva (Hordaland), Valldøla (Møre og Romsdal) og altså Numedalslågen der fiskestedet er Brufoss.

– Det bør være en spore til videre laksefiske for ungdommen, dette. Noen av Norges aller beste lakseelver blir stilt til disposisjon for unge mennesker i to dager, og selv om ikke alle får fisk, er som sagt selve opplevelsen vel så viktig, sier Atle Rødal. Surna (Møre og Romsdal), Vosso-Bolstadelva (Hordaland), Valldøla (Møre og Romsdal) og altså Numedalslågen der fiskestedet er Brufoss.