Home-Start gjør kommunen varmere – trenger frivillige

Home-start: Koordinatorene Linn Hege Nordkvelde (t.v.) og Elisabeth Evensen i Larviks Home-Start ønsker flere frivillige familiekontakter. Det samme gjør KrF-politiker Olaf Holm. I september starter et nytt kurs.foto: roger W. Sørdahl

Home-start: Koordinatorene Linn Hege Nordkvelde (t.v.) og Elisabeth Evensen i Larviks Home-Start ønsker flere frivillige familiekontakter. Det samme gjør KrF-politiker Olaf Holm. I september starter et nytt kurs.foto: roger W. Sørdahl

Artikkelen er over 2 år gammel

Forebygging er bedre enn reparasjoner i etterkant, særlig når det gjelder familier og barn. Her er Home-Start et av kommunens viktigste hjelpemidler og nå søker en flere frivillige.

DEL

Det var Kristelig Folkeparti og Laila Eliassen som i sin tid ivret for at også Larvik skulle få et Home-Start-kontor og det ble støttet i kommunestyret. Ja, så stor politisk støtte fikk initiativet at ved budsjettforhandlingene i 2016 ble det enstemmighet om å utvide Home-Start-kontoret med en ekstra koordinator i 40 prosent.

– Jeg ser vare vinn-vinn med dette opplegget. For familien og kommunene er forebyggingen en stor fordel både menenskelig og økonomisk og også de frivillige som er rundt på familiebesøk, opplever et meningsfylt arbeid og at de virkelig betyr noe, sier Olaf Holm i KrF.

SE OGSÅ: Hjelper småbarnsfamilier

Det er 33 kommuner i Norge som har Home-Start for familier med minst ett barn under seks år, og Larvik kom med i ordningen i 2010 med Elisabeth Evensen som koordinator. Nå er nok en koordinator ansatt, Linn Hege Nordkvelde som startet i august.

– Akkurat nå er vi 25 frivillige og rundt 200 familier er besøkt i de årene som har gått. Familiene som har behov, får besøk to-fire timer hver uke og ordningen fungerer som en avlastning og veiledning, omtrent slik den gamle husmorvikarordningen virket tidligere, uten noen direkte sammenligning, sier Elisabeth Evensen.

Forebyggende

De fleste som tar kontakt med Home-Start kontoret i Larvik, er enslige forsørgere, familier med barn som har kroniske sykdommer eller innvandrerfamilier, men tilbudet gjelder for alle som føler at de har behov for avlastning eller veiledning en periode. Tanken er at det er bedre for alle parter at problemer blir forebygget enn at man må inn og reparere i etterkant.

– Slik vi ser det slik at Home-Start gjør Larvik varmere og dette er etter vår mening et stjerneeksempel på et godt samarbeid mellom kommunen og frivillige, understreker Olaf Holm.

Trenger frivillige

For det er frivillige som er grunnlaget for at Home-Start skal fungere. Koordinatorene Elisabeth Holm og Linn Hege Nordkvelde syr «bare» det hele sammen og tar imot henvendelser fra familier og henvisninger fra for eksempel barnevern og helsesøstre.

– Og vi har en lang liste med familier som ønsker å komme med i Home-Start-ordningen, men dagens 25 frivillige rekker ikke over mer enn de gjør i dag. Derfor setter vi nå i september i gang et nytt kurs der vi håper at flere vil melde seg, for dette er et givende arbeid. Her kan man føle at man virkelig utgjør en forskjell og bidra til at familier og barn kan fungere bedre. Kunne en tenke seg å bli med på kurs og bli frivillig i Home-Start, er det bare å ta kontakt med meg på telefon 982 31 780 eller Linn Hege Nordkvelde på 930 97 650, sier Evensen.

Og en frivillig familiekontakt skal altså besøke en familie to-fire timer i uken, være en lyttende samtalepartner, støtte og veileder og yte praktisk hjelp til ulike oppgaver.

– Rett og slett en man kan dele sorger og gleder med og være en avlastning for familien i det daglige strevet. Og for å si det sånn, en familiekontakt får mer i hjertet enn i lomma, sier Elisabeth Evensen.

Artikkeltags