Larvik kan bli et eldorado for fiskere - om disse får det som de vil

Sjøørret i Vestfold: Nye stolte eiere av capsen fra Sjøørretprosjektet i Vestfold. Fra venstre; Lars Egeland (SV), Kathrine Kleveland (Sp), Dag Terje Andersen (Ap), Kari-Lise Røisland (Venstre) og Erlend Larsen (Høyre).

Sjøørret i Vestfold: Nye stolte eiere av capsen fra Sjøørretprosjektet i Vestfold. Fra venstre; Lars Egeland (SV), Kathrine Kleveland (Sp), Dag Terje Andersen (Ap), Kari-Lise Røisland (Venstre) og Erlend Larsen (Høyre).

Artikkelen er over 3 år gammel

Da Norges Jeger- og Fiskerforening avd. Vestfold, arrangerte et møte i friluft med tema om sjøørret i Vestfold, fikk de god politisk respons.

DEL

Vestfold er uten tvil et av Norges beste sjøørretfylker og bedre skal det bli. Norges Jeger og Fiskerforening avdeling Vestfold har satt inn et skikkelig støt for å forbedre gytebekkene og det var nettopp dette arbeidet de ønsker å få politikernes støtte for fremover.

– I Larvik er det gjort et stort arbeid for å rydde opp i sjøørretens gytebekker. De siste årene har vi satset særlig på Omrebekken og Kolbensrødbekken i Brunlanes og de har blitt skikkelig fine etter at vi har ryddet opp, forteller fylkessekretær i NJFF Vestfold, Øystein Cock Rønning.

SE OGSÅ: Fikk sin aller første laks på Camp Villaks

Og mer skal komme. Nå vil NJFF gå i dialog med utbyggerne av Sjøparken på Agnes slik at Agnesbekken kan holdes åpen for sjøørreten. Det er viktig for oss å komme inn i bildet før det er for sent og bekken kanskje blir lukket. Imidlertid har vi et klart inntrykk av at utbyggerne er positive og Agnesbekken har potensial til å bli en kjempebekk for sjøørreten. Det vil jo også kunne bli en attraksjon for dem som skal bo i området, sier Cock Rønning.

Brenner for sjøørreten

Møtet med vestfoldpolitikerne fant sted ved Bjønnesbekken på Nøtterøy sist fredag, og representanter og stortingskandidater fra flere partier prioriterte muligheten til å lære mer om en art som lokalavdelingene i NJFF brenner sterkt for.

SE OGSÅ: Arne Hellenes har vært på Lågen siden 1980: – Har aldri vært med på maken til fiske!

Foruten en gjennomgang av de sakene og prosjektene som opptar organisasjonen, ved fylkessekretær Øystein Cock Rønning, fikk de fremmøtte opplyst hvordan foreningene jobber for å bedre gytevilkårene for sjøørreten. De lærte at sjøørret har blitt den nye «folkefisken», og at den kan fiskes fra nær sagt alle skjær langs hele kysten i Oslofjorden. Dette takket være en solid dugnadsinnsats fra medlemmene i NJFFs lokallag, som driver dugnad med biotop forbedrende tiltak i flere bekker over hele fylket. Blant de viktigste tiltakene er fjerning av bekkehindringer som kulverter og rør, samt utlegging av gytegrus der denne er borte etter utvasking og tilslamming. Ildsjeler i foreningene har spadd og trillet flere hundre tonn grus ut i bekkene for at sjøørreten skal få bedre gyteforhold. Kai Fjellhegn fra Tønsberg JFF og Magnus Riksfjord fra Sjøørretprosjektet i Vestfold, holdt engasjerte foredrag om sjøørret som en felles ressurs, hvor viktig arten er for fritidsfiskere og hvilke folkehelseeffekter fiske har for befolkningen rundt Oslofjorden, som også blir kalt for «landets største ørretvann».

– Positiv holdning

Politikerne ble også gjort oppmerksom på NJFFs ståsted i forhold til eventuelle planer om oppstart av oppdrettsanlegg i Oslofjorden, og hvordan slike planer vil bekjempes med «nebb og klør» fra organisasjonen. Til slutt fikk de fremmøtte politikere tre minutter hver til å fremme sine ståsteder og de inntrykkene de satt igjen med etter møtet.

– Tilbakemeldingene var utelukkende positive, og det gjorde sitt til at alle fikk utdelt en forpliktende gave; en eksklusiv cap som kun blir utdelt til de som har gjort en ekstra innsats i kultivering av våre sjøørretbekker, forteller Øystein Cock Rønning som er svært fornøyd med politikernes holdninger.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.