Hvor viktig er øynene dine?

Kom på møtet: Larvik og omegn lokallag av Norges Blindeforbund arrangerer møte på Bøkekroa førstkommende onsdag. – Møtet er gratis og åpent for alle. Det er bare å komme, oppfordrer Thorbjørn Karlsen (t.v.) og Kåre Eriksen.foto: roger W. sørdahl

Kom på møtet: Larvik og omegn lokallag av Norges Blindeforbund arrangerer møte på Bøkekroa førstkommende onsdag. – Møtet er gratis og åpent for alle. Det er bare å komme, oppfordrer Thorbjørn Karlsen (t.v.) og Kåre Eriksen.foto: roger W. sørdahl

Artikkelen er over 3 år gammel

Visste du at du får 80 prosent av sanseinntrykkene gjennom øynene? – Derfor er det så viktig at du passer nøye på og følger opp, sier Blindeforbundets Kåre Eriksen.

DEL

Og det første steget i prosessen med å følge nøye med, kan kanskje være å stille opp på Larvik og omegn lokallag av Norges Blindeforbunds møte på Bøkekroa onsdag 29. mars. Hit kommer den dyktige optikeren Øyvind Austrheim og han vil fortelle om de viktigste øyesykdommene og hva som eventuelt kan gjøres for å avverge dem.

– 80 prosent av sanseinntrykkene våre kommer altså via øynene, men likevel har jeg inntrykk av mange ikke følger like godt med på hva som skjer og hva som kan gjøres når en oppdager uregelmessigheter ved synet. De aller, aller fleste går jo til tannlegesjekk hvert år, men øynene lar en ofte gå for lut og kaldt vann. Mange øyesykdommer kan helbredes eller avverges hvis de blir oppdaget tidlig. Ta for eksempel grønn stær, grå stær, amd og synsforstyrrelser på grunn av diabetes. Min anbefaling er absolutt at folk sjekker øynene sine oftere og regelmessig for sykdommene kommer ofte snikende, sier Kåre Eriksen i Blindeforbundet.

Tunnelsyn

Selv merket Eriksen de første symptomene på at noe var galt i 1979 og etter hvert fikk han konstatert sykdommen Retinis pigmentosa, eller såkalt tunnelsyn. Den virker slik at synsfeltet blir stadig mer snevret inn og til slutt er man fullstendig blind.

– Det er denne sykdommen som Anne-Kat Hærland har frontet de siste årene og den lar seg dessverre ikke helbrede, selv om den oppdages tidlig. Synet blir bare dårligere og dårligere. Andre øyesykdommer kan imidlertid helbredes eller i hvert fall bremses hvis man får en tidlig diagnose. Det er derfor vi i Blindeforbundet stresser dette med jevnlige øyesjekker, sier Eriksen som altså anbefaler alle å komme til det åpne møtet på Bøkekroa førstkommende onsdag. Her er det gratis inngang, man kan få seg en kakebit og det blir utlodning.

Aktivt lokallag

Larvik og omegn lokallag av Norges Blindeforbund ble formelt sett en del av Norges Blindeforbund i høst, men det har vært aktiviteter for blinde og svaksynte i Larvik i mangfoldige år.

Tidlig på 1990-tallet ble for eksempel Onsdagsklubben startet og den har hatt møter på Bøkeskogen eldresenter annenhver onsdag siden da, som regel med et bestemt tema og foredragsholdere.

– Onsdagsklubben er nå lagt under lokallaget og den vil fortsatt bli drevet, forteller Eriksen.

Tekniske hjelpemidler

Lokallaget kommer også til å flere møter fremover, selv om det neppe blir noen flere før sommerferien.

– Til høsten trår vi imidlertid til igjen og vi har flere planer. For eksempel vil vi gjerne ha med Voksenopplæringa og da vil det dreie seg om hjelp til å lære lesing på nytt igjen og ikke minst de hjelpemidlene som finnes tilgjengelig i dag. Den teknologiske utviklingen har jo kommet utrolig langt de siste årene og iPad og iPhone er utrolig viktige hjelpemidler når det gjelder alt fra å betale billetter og regninger via telefonen til ren navigasjon ved hjelp av elektroniske kart, sier Kåre Eriksen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken