Frelsesarmeen trenger flere grytevakter

Julegryter: Førstkommende fredag starter Frelsesarmeen og Astrid Holm Andersen årets julegryteaksjon. Den skaffer mange penger til sosialt arbeid, men ogsså i år er det behov for grytevakter.foto: roger w. sørdahl

Julegryter: Førstkommende fredag starter Frelsesarmeen og Astrid Holm Andersen årets julegryteaksjon. Den skaffer mange penger til sosialt arbeid, men ogsså i år er det behov for grytevakter.foto: roger w. sørdahl

Artikkelen er over 3 år gammel

I underkant av 500.000 kroner fikk Frelsesarmeen i Larvik inn på julegryte-aksjonen i fjor. Men man er avhengig av grytevakter, så det er bare å melde seg.

DEL

– Det er dessverre ikke nok med bare Frelsesarmeens medlemmer i Larvik. Da kunne vi ikke hatt de fire grytene stående. De må nemlig være bevoktet – både av sikkerhets- og høflighetshensyn – hele tiden og dermed har vi behov for frivillig hjelp. Grytene har vi stående forskjellige steder fra 25. november til lille julaften og dermed har vi behov for mellom åtte og 16 vakter i totimersturnus hver dag. Tidligere har vi hatt hjelp av både medlemmer i frimurerlosjen og andre frivillige, men det er behov for flere så det er bare å melde seg til oss hvis noen vil gjøre en frivillig innsats, sier Astrid Holm Andersen i Frelsesarmeen.

– Sikkerhetshensyn? Er det virkelig noen som kan finne på å stjele fra Frelsesarmeens gryte, da?

– Dessverre er det nok det, så grytene er bevoktet hele tiden og blir dessuten tømt flere ganger om dagen. Og så er det jo viktig at det står et menneske der for å takke for bidragene. Det er jo ikke så lite vi får inn og alt går til Frelsesarmeens sosiale arbeid, nesten 500.000 kroner i fjor bare i Larvik og godt over 30 millioner på landsbasis.

Lang tradisjon

Frelsesarmeens julegryter har tradisjon helt tilbake til 1891 under depresjonen i USA da Ruth og Joe McFee plasserte en gryte i et veikryss i San Francisco og her i Norge startet man opp i 1901. Den gangen ble matposer og kull ble delt ut til 420 av Oslos fattigste familier. Økningen har vært stor siden da og i fjor samlet altså Frelsesarmeen inn over 30 millioner .

– Også her i Larvik merker vi økningen og i fjor samlet vi altså inn nesten 500.000 kroner som blir brukt til sosialt arbeid her lokalt. Ikke minst dreier dette seg om matutdelingen vi har til trengende før jul og i år skjer dette 20. desember. I kjøpte vi inn mat for rundt 200.000 kroner – i tillegg til det vi fikk fra forretninger og næringslivet for øvrig – og delte ut flere hundre matesker til folk som hadde behov. Det kan være alt fra rusavhengige, asylsøkere, enslige forsørgere og andre som har det trangt. Allerede nå har 175 mennesker meldt seg for å komme med på matutdelingen, men til syvende og sist blir det nok over 300, sier Astrid Holm Andersen.

Hver krone teller

500.000 kroner bare i Larvik høres mye ut, men Frelsesarmeen kan forsikre at pengene kommer godt med og at hver eneste krone teller. Det samme gjør pengene fra Fretex-butikken og andre kilder.

– Vi driver jo ikke bare med mateskeutdelingen like før jul. Hver mandag og torsdag har vi frokost for trengende her i Frelsesarmeens lokaler i samarbeid med Civitan og rusomsorgen i Larvik. Dessuten deler vi ut mat annenhver mandag til mellom 100 og 150 mennesker og i tillegg går det mye penger til folk som sliter med husleien, medisiner og uforutsette utgifter for eksempel til tannlegen. Det er imidlertid viktig å understreke at vi aldri gir ut penger kontant. Det er heller slik at vi deler ut rekvisisjoner eller betaler regningene.

Ellers kan Frelsesarmeen lokke med et spesielt arrangement i år. 30 november stiller nemlig Vennegjengen opp til en egen grytekonsert.

Artikkeltags